Tips

5 tips voor het kiezen van een hondentuigje

Waar vroeger bijna iedere hond gewoon een halsband droeg, zien we tegenwoordig steeds meer hondentuigjes. Een hondentuig heeft namelijk een aantal voordelen ten opzichte van een gewone hondenriem en zeker voor de kwetsbare hals van een puppy, maar ook om de trekkracht van een volwassen hond te verdelen. Hoe werkt een hondentuig en waar moet je op letten als je een hondentuigje uit zoekt? We hebben een aantal tips voor je…

1. Wat is het doel van het hondentuig?

Als je een hondentuig of harnas aan wilt schaffen, moet je eerst even voor jezelf afwegen wat het doel is van het hondentuig bij jouw hond. Trekt de hond erg veel of juist niet, wil je de druk op de hals ontlasten of wil je het tuig graag in de auto gebruiken? Er zijn namelijk verschillende modellen hondentuigjes en het ene tuigje is bijvoorbeeld beter geschikter voor het ene doel dan het andere. Zo is er een hondentuig met handvat, een instaptuig, een borsttuig, een speurtuig, een hondentuigje met licht of bijvoorbeeld een anti trektuig.

Petsafe harnas deluxe

2. Het hondentuig omdoen

Let erop als je een tuigje koopt dat het nergens knelt. Zeker niet onder de oksels of bij de voorpoten, maar ook niet op andere plekken. De hond moet namelijk vrij kunnen bewegen. Je moet er ook op letten dat als je de ring op de rug schuin naar achteren trekt dat de luchtpijp niet wordt afgekneld. Meet altijd goed de borstomvang van de hond en dat doe je net vóór de voorpoten. Er zijn ook tuigjes die in zijn geheel op de maat van je hond zijn af te stellen.

3. Is de hond nog in de groei?

Als de hond nog in de groei is, kiezen de baasjes er soms voor om nog even te wachten met een hondentuig. Dat is jammer want juist de kwetsbare hals van de pup is veel beter uit met een hondentuig. Er zijn tuigjes die heel betaalbaar zijn en veel letsel voorkomen. Vooral H-tuigjes kunnen een tijd ‘meegroeien’ met de pup. Het H-tuig is er van vele merken en in een aantal varianten. Kies bij een jonge hond het liefst voor die met twee sluitingen (niet in de oksel) zodat de hond zijn poot niet op hoeft te tillen. De hond kan niet zo snel uit het H-tuig ontsnappen en sommigen kunnen zelfs op slot voor nog meer zekerheid. Je kunt ook kiezen voor een hondentuigjes met naam van je hond. Of een heel lief hondentuigje voor als de hond nog klein is.

Hondentuig voor in auto

4. Wat zijn extra gebruiksvoordelen?

Als je hond veel zwemt is het handig om te kiezen voor een materiaal wat snel droogt. Wil je het hondentuig gebruiken om de hond in de auto vast te zetten, kies dan voor een tuig met een special borststuk voor een betere drukverdeling wat je ook gelijk kunt gebruiken als autogordel. De stoere K9 hondentuigjes hebben bijvoorbeeld dit type. Tuigjes zonder borstband zijn minder geschikt als autogordel. Het leuke van de K9 hondentuigjes is dat je hier ook speciale teksten voor kunt kopen, bijvoorbeeld ‘hulphond’, ‘niet aaien’ of ‘hotdog’. Als de hond veel losloopt, is het wel verstandig om op te letten of het hondentuig een grote lus op de rug heeft. Ze kunnen hiermee ergens achter blijven hangen. Een hondentuig met verlichting kopen, geeft de hond én zijn baas extra veiligheid tijdens de avondwandeling. De hond is duidelijker zichtbaar, wat zeker ook prettig is als de hond losloopt. Er zijn ook speciale trainings-hondentuigjes om de hond te corrigeren als hij te veel trekt. Hondentuigjes met ergonomische vormen verdelen de trekkracht juist over de borstkas waardoor er minder druk op de hals komt.

Julius K9 anti trek

5. Welk hondentuig voor welke hond

Het is prettig als het harnas makkelijk is aan te trekken. Ook comfortabel en stevig materiaal is belangrijk, zeker als de hond flink en sterk is. Een borstband die niet verstelbaar is niet handig voor herdershonden die in de groei zijn en angstige honden kunnen zich hier makkelijker uitwurmen door voluit achteruit te trekken. Als het tuig een groot deel van de hond bedekt, vinden niet alle honden dit even prettig, ook niet als er een extra band voor de achterpoten langs loopt. Ook als de ring alsmaar klappert op de rug van de hond bij het rennen, kunnen honden dit hinderlijk vinden. Heeft de hond extra ondersteuning nodig of is de hond erg angstig dan is een tuig wat geheel verstelbaar is juist erg prettig. Dat blijft goed op zijn plek zitten en met een goed handvat aan een veelomvattend tuig kun je de hond er zelfs aan op tillen.

Hondenharnas

De veiligheid van de hond

Naar welk hondentuig ook de voorkeur uitgaat, kies altijd voor een goede kwaliteit. De hondentuigjes zijn bijna overal verkrijgbaar, van de Action tot aan de dierenspeciaalzaak, maar laat je niet verleiden door alleen een lage prijs. Tenslotte staat de veiligheid van de hond voorop.