Tips

5 tips voor het kiezen van een hondenhok

Heb je plannen om een buitenhok voor je hond te kopen? Dan zul je je, als je op zoek gaat naar een geschikt hondenverblijf, verbazen over de brede keuze die er is qua modellen, materialen en soorten hondenhokken. Het grote aanbod honden hokken dat er vandaag de dag is, kan het lastig maken om goed te kiezen. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je een geschikt hok voor je hond(en) wilt gaan aanschaffen. Doe er je voordeel mee!

1. Bepaal de grootte van het hok

Een van de belangrijkste punten van aandacht bij het zoeken van goede hondenverblijven, is hoe groot het hondenhok voor buiten of binnen moet zijn. De ideale grootte van het hondenverblijf is afhankelijk van enkele factoren. Een volwassen bouvier of Duitse herder heeft natuurlijk een groter en ruimer hok nodig dan een klein kooikershondje of een teckel. Belangrijk is in elk geval dat jouw huisdier comfortabel in het hok kan liggen. Een te groot hok is overigens niet wenselijk. Hokken die te groot zijn, houden namelijk de warmte onvoldoende vast.

Voorbeeld van een groot hondenhok XL
Voorbeeld van een groot hondenhok XL

2. Kies voor een hok met een afdakje

Geschikte hokken voor honden hebben aan de voorkant een afdakje. Het voordeel van een hok met afdak is dat je hiermee voorkomt dat er regen in het hok kan komen. Verder biedt een afdakje jouw hond de gelegenheid om comfortabel bij de ingang te liggen, zonder dat je hond midden in een grote waterplas ligt. Een hok met een overstekend afdak is dan ook geen overbodige luxe als je een goed hok voor je hond wilt kopen.

Hondenhok met afdakje, voor slechter weer
Hondenhok met afdakje, voor slechter weer

3. Kwalitatief goede hokken voor honden zijn goed geisoleerd

Let bij het bestellen van een hok voor je huisdier ook goed op de mogelijkheid om een hok te kunnen verwarmen. Hiervoor is het noodzakelijk dat het hok goed geisoleerd is. Zeker als je jouw hond ook ’s nachts buiten laat slapen en niet naar binnen laat, is isolatie echt een vereiste. Zeker tijdens koude herfstdagen en tijdens vorstperioden in de winter lukt het honden niet om zichzelf goed op temperatuur te houden. Blijft je hond de hele nacht in zijn hok slapen, zorg dan voor een comfortabel elektrisch kacheltje in het honden hok. Let op: het is hierbij cruciaal dat het hok ook een tochtschot heeft. Dit schot houdt de wind tegen en voorkomt dat je hond, als deze lekker ligt, het onnodig koud krijgt.

Hondenhok met isolatie en vloerverwarming
Hondenhok met isolatie en vloerverwarming

4. Een hok zonder of met veranda: wat is verstandig?

Qua hokken voor honden is vandaag de dag alles mogelijk. Zo zijn er ook hokken die voorzien zijn van een leuke veranda. Een hok met veranda geeft een extra luxe gevoel en biedt jouw hond nog meer comfort en gemak. De hond kan namelijk lekker voor het hok liggen, onder de overkapping op de veranda, en zo de omgeving nog beter bewaken. Wil je een attente hond, die alles goed in de gaten kan houden, dan is een hok voorzien van een veranda dus een slimme keuze. Uiteraard moet je hierbij wel voldoende ruimte in de tuin hebben en bereid zijn om iets meer te betalen voor het hok. Want hokken met verandadaken voor honden zijn natuurlijk prijziger dan hokken die dit attribuut niet hebben.

Hondenhok met veranda
Hondenhok met veranda

5. Welk hout is de beste keuze?

Hokken voor je herdershond zijn verkrijgbaar in allerlei materiaalsoorten. Naast kunststof hokken zijn met name hokken van diverse houtsoorten populair. Maar welke houtsoort is het meest geschikt? Welk hout heeft goede eigenschappen om voor een buitenhok te gebruiken? Veel mensen kiezen voor een hok van vurenhout of steigerhout.

Hondenhok/mand van steigerhout, ook leuk voor binnen!
Hondenhok/mand van steigerhout, ook leuk voor binnen!

Het voordeel van vurenhout is dat het relatief voordelig is en goed isoleert. Het verwarmen van het hok wordt zo een stuk eenvoudiger, doordat vurenhout de warmte in het hok helpt te houden. Verder kan vurenhout gemakkelijk bewerkt en geschilderd worden. Andere houtsoorten die veel gebruikt worden voor hokken zijn grenenhout, eikenhout en steigerhout. Grenenhout is sterk, duurzaam en isoleert goed. Ideaal voor buitengebruik dus! Voor hokken in de buitenlucht wordt ook vaak eikenhout gebruikt. Net als grenenhout is eikenhout perfect, want dit hout rot niet. Vandaar dat grenenhout veel toegepast wordt in de scheepsbouw.

Ten slotte kun je voor een hok ook steigerhout bestellen. Steigerhout is hout dat gewend is aan vochtige omstandigheden, voordelig is en er stijlvol uitziet!