Tips

5 tips voor het kiezen van een hondenkussen

honden hebben recht op comfort. Een van de manieren waarop je jouw huisdier goed kunt verwennen, is door een hondenkussen aan te schaffen. Maar wat is een hondenkussen precies? Wat is een goed kussen voor je hond? Kun je deze kussens ook zelf maken en zo ja, welke stof kun je hiervoor dan het beste gebruiken? En wil je een groot xxl kussen of een klein ovaal kussen voor je hond kopen, waar moet je dan precies op letten? In dit artikel geven we via vijf tips voor het kopen van een geschikt kussen voor je hond, het liefst in de aanbieding natuurlijk, antwoord op deze en meer vragen.

1. Let goed op de kwaliteit van het kussen

Het belangrijkste antwoord op de vraag wat is een goed kussen voor je hond, is dat het kussen uit sterk materiaal moet bestaan. Let daarom goed op welke stof er voor het kussen gebruikt is. Zoals bekend hebben honden scherpe nagels en is een goede stofkwaliteit daarom een cruciale vereiste. Kies je voor een bekend merk, zoals Fatboy, dan heb je die garantie in elk geval.

Hondenkussen met memory foam
Hondenkussen met memory foam

Wat de kwaliteit van het kussen betreft, dien je bij de aankoop via de Action of een andere winkel te letten op de buitenhoes én op de binnenhoes. De binnenhoes moet ook sterk genoeg zijn. Verder is het belangrijk dat de binnenhoes voldoende glad is en gemakkelijk van de buitenhoes af te halen is. Het is bij kussens voor huisdieren namelijk nodig om het kussen regelmatig in de was te doen. Dat is natuurlijk wel zo fris. Let er ten slotte op wat de kwaliteit is van de rits in het kussen. Ritssluitingen in dierenkussens moeten natuurlijk sterk en betrouwbaar zijn. Belangrijk is daarbij dat de rits goed in het kussen weggewerkt is, zodat jouw hond zich er niet aan kan bezeren of er met zijn nagels achter kan blijven haken.

2. De uitstraling en vorm

Kussens voor honden moeten sterk zijn en lang meegaan, maar er natuurlijk ook lief en elegant uitzien. Het oog wil natuurlijk ook wat! Let bij de aankoop daarom goed op hoe het kussen er qua kleur en vormgeving (ovaal, rond of langwerpig) uitziet. Geschikte kussens moeten qua kleurstelling en model natuurlijk goed bij je interieur passen. Een strak en saai en kussens komt niet tot zijn recht in een vrolijke of romantisch ingerichte woonkamer. Tegelijk kan, maar dat hoeft natuurlijk niet, een veelkleurig kussen afbreuk doen aan een strak en industrieel ingericht interieur. Wees dus kritisch tijdens het keuzeproces!

Hondenkussen ovaal (orthopedisch)
Hondenkussen ovaal (orthopedisch)

3. Personaliseer het kussen

Tegenwoordig kunnen kussens voor honden ook gepersonaliseerd worden. Zo kun je online, maar ook via fysieke dieren- en woonwinkels, kussens met naam laten ontwerpen of bestellen. Wat is er leuker dan een groot, orthopedisch hondenkussen met daarop de naam van jouw favoriete hond? De vraag stellen is hem beantwoorden: inderdaad, niets! Een kussen dat volledig gepersonaliseerd is, heeft een stuk meer charme dan een standaard kussen voor je hond aanschaffen.

Botanisch hondenkussen, wat past bij jouw interieur?
Botanisch hondenkussen, wat past bij jouw interieur?

Wil je echt een heel persoonlijk en eigen kussen hebben? Dan kun je ook overwegen om zelf goede stoffen aan te schaffen en, aan de hand van een goed voorbeeld, het kussen voor je hond zelf maken. Hiervoor moet je natuurlijk wel een beetje handig zijn, maar als je een goede handleiding gebruikt, is dit zeker niet onmogelijk.

4. Let op de prijs

Naast bovengenoemde aandachtspunten wil je als hondenbezitter natuurlijk ook graag een kussen aanschaffen in de aanbieding, bijvoorbeeld bij de Action, Intratuin, online of via een specifieke dierenwinkel. Met name de Action en Intratuin hebben kussens voor honden geregeld in te koop staan voor leuke prijzen, dus hou de reclamefolders van dit soort retailers goed in de gaten. Verder is het slim om regelmatig even online, op webshops van dierenwinkels of woonwinkels, rond te kijken of er een stoer, orthopedisch en lief xxl kussen voor je hond, zoals een Fatboy kussen, in de aanbieding is.

Mooie hondenbank, alleen niet de goedkoopste...
Mooie hondenbank, alleen niet de goedkoopste…

5. De juiste maat

Ten slotte, last but not least, is het belangrijk om de juiste maat kussen te kiezen. Of je moet kiezen voor een groot xxl kussen van de Intratuin of voor een kleiner model, is vooral afhankelijk van het ras van jouw hond. Chihauha’s en dwergkezen kunnen ‘uit de voeten’ met een kussen kleiner dan 50 cm. Voor Border Collies en Beagles is een mediumkussen geschikt (ca. 70 cm), terwijl een grootformaat kussen, tusen 80 en 120 cm, nodig is als je een Kaukasische herder, St. Bernhard of een mastif hebt.

Hondenkussen van juist formaat
Hondenkussen van juist formaat