Tips

5 tips voor het kiezen van hondenvoer

Iedere hondenbaas die uit overtuiging voor dit huisdier heeft gekozen, wil natuurlijk het beste voor zijn of haar hond. Dat betekent niet alleen dat je hond een comfortabel hok krijgt, een lekker hondenkussen en veel persoonlijke aandacht. Maar ook goed hondenvoer kopen is, zeker als je fokker bent, van groot belang voor een gezonde hond die zich prettig voelt. Het kiezen van goed voer voor je hond kan echter best lastig zijn. Er is namelijk een enorm aanbod qua merken en soorten voer. Wat is het beste hondenvoer dat momenteel verkrijgbaar is? Welk merk voer – zoals Prins, Renske, Hills of een ander merk – kun je het beste voor jouw hond bestellen? In dit artikel geven we je handige tips om als fokker of hondenbezitter kwalitatief goede voeding voor je huisdier aan te schaffen en ontdek je ook waar dit te koop is. Doe je voordeel met onderstaande selectietips!

1. Er zijn diverse soorten voer voor honden

Belangrijk om te weten als je goed voer voor je hond wilt aanschaffen, dat goed uit officiële testen is gekomen, is het besef dat er uiteenlopend soorten voer voor honden verkrijgbaar zijn. De bekendste varianten zijn:

  • hondenbrokken;
  • blikvoer;
  • gestoomd vlees;
  • rauw vlees (ook KVV genoemd, een afkorting van Kant-en-klaar Vers Vlees);
  • Biologisch Adequate Rauwe Voeding (BARF).

Hondenbrokken zijn er in drie soorten, waarbij de geperste hondenbrokken een goede keuze zijn. Doordat geperste hondenbrokken uit elkaar vallen in de maag van de hond en niet kunnen uitzetten, is de kans op een maagtorsie met geperste hondenbrokken klein. Een voordeel van blikvoer is dat er veel keuze is en je voor maatwerk voer kunt kiezen bij blikvoer. De ingrediënten zijn vaak specifiek afgesteld op bepaalde hondenrassen of honden met bijvoorbeeld een allergie voor graan (graanvrij voer is dan vereist). Heeft je hond geen allergie, dan kun je ook voor gestoomd vlees kiezen met wat rijsttoevoegingen. Na opening is gestoomd vlees zo’n vier dagen houdbaar. Verder kun je nog kiezen voor rauw vlees en voor BARF. Bij BARF stel je heel precies zelf de ingrediënten van het voedsel voor je hond samen. Dit is gezond, maar moet wel heel precies gebeuren om te voorkomen dat je hond een tekort krijgt aan bepaalde ingrediënten.

graanvrij hondenvoer
Graanvrij hondenvoer

2. Let op de ingrediënten van het voer

Honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten die in het voer zitten. Heeft jouw huisdier een gluten- of graanallergie, kies dan voor veilig graanvrij voer. Naast een allergie voor graanproducten kunnen honden last hebben van tal van andere allergieën. Merk je dat jouw hond bepaald voedsel niet verdraagt, bezoek dan een dierenarts om erachter te komen of jouw hond een allergie heeft en wat je hier met de keuze voor welk voedsel aan kunt doen. Vraag hierbij aan de dierenspecialist wat is het beste voor hond qua voeding.

Vers hondenvoer

3. Ook de levensfase en grootte van je hond zijn belangrijk

Naast aandacht voor het soort voedsel dat je koopt, of het nu hondenbrokken zijn, BARF of ingeblikt vlees van merken als Prins, Hills of Renske, moet je bij de keuze voor goed voer voor je hond ook rekening houden met de grootte van je hond en de leeftijdsfase waarin je huisdier zich bevindt. Zo kun je vaak per grootte en leeftijd speciale hondenbrokken krijgen. Voor puppy’s vanaf zo’n acht weken zijn bijvoorbeeld speciale kleinere hondenbrokken beschikbaar, die de juiste ingrediënten bevatten om een jonge hond alles te geven wat qua voedingsstoffen nodig is. Verder is er speciaal ingeblikt hondenvoedsel dat juist oudere honden helpt om lichamelijk (en geestelijk) fit en vitaal te blijven.

Adult hondenvoor Orijen

4. Maak het jezelf gemakkelijk en ga online

Veel eigenaars van honden vragen zich bij hondenbrokken en blikvlees af waar het te koop is en waar dit voer aangekocht kan worden. Vroeger was de supermarkt of een dierenwinkel het uitgangspunt, maar tegenwoordig kun je hondenbrokken en vlees ook voordelig en snel via een gespecialiseerde webshop bestellen. De voordelen van eten voor jouw huisdier via internet aanschaffen zijn legio. Vaak kun je profiteren van scherpe prijzen en aanbiedingen. Verder is er online enorm veel keuze en wordt het eten snel geleverd.

Online makkelijk vergelijken op merk en soorten

5. Lees recensies door van andere hondenbezitters

Ten slotte nog deze tip: wil je echt zeker weten of het voer dat je op het oog hebt wel goed is voor jouw herdershond? Lees dan via online blogs recensie, tips en adviezen door van andere hondenbezitters. Hun tips en adviezen geven vaak een goed beeld van wat je van bepaald voer mag en kunt verwachten!