Beste koelmat hond februari 2024

Het is weer warm in Nederland! Koel je hond af in deze hitte met speciale koelmatten voor honden. Let wel op de veiligheid ervan, aangezien ze op lange termijn niet 100% bestand zijn tegen bijten en krassen.

Laatste update: 27-10-2023
Geschreven door: Jan Besselink

Handig: Top 10Wat is een koelmat?Hoe werkt een koelmat?Hoe veilig is een koelmat?Waar moet ik op letten?

1. Koelmat voor honden 40×50 cm

Koelmat voor honden 40x50 cm
Dieren houden van spelen maar ook verkoeling is belangrijk tijdens warme dagen. Deze mat is koel van zichzelf en kan extra gekoeld worden in de koelkast of vriezer, maar dit is niet perse nodig. De binnenkant van deze mat bestaat uit koelgel en kan dus steeds opnieuw gekoeld worden. Makkelijk mee te nemen op vakantie of een dagje weg.
» Meer informatie

2. Duvo+ Koelmat blauw 50 x 65 cm

Duvo+ Koelmat blauw 50 x 65 cm
Houdt uw hond koel bij warme temperaturen dankzij de Duvo+ koelmat blauw. Deze verkoelende mat is gevuld met een veilige en zelfkoelende gel die wordt geactiveerd als uw hond op de mat gaat liggen. Onmiddellijk gebruiksklaar, zonder tussenkomst van water, koelkast of diepvries. Als uw hond hem enkele minuten niet gebruikt dan herstelt de gel zich automatisch.
» Meer informatie

3. Cool Dog Koelmat 24/7 – 90×60 cm

Cool Dog Koelmat 24/7 - 90x60 cm
Om uw hond te helpen bij het afkoelen op warme dagen kunt u de Cool Dog Mat van Coolpets gebruiken. Dit is een mat op basis van verkoelende gel die geactiveerd wordt door middel van druk en beweging. U heeft dus geen vriezer, koelkast, water of elektriciteit nodig. Verkrijgbaar in drie verschillende maten.
» Meer informatie

4. Aqua Coolkeeper Koelmat – 90×80 cm

Aqua Coolkeeper Koelmat - 90x80 cm
Aqua Coolkeeper koelmat helpt uw hond of kat op een veilige en verantwoordelijke manier om koel te blijven bij warm weer. De Aqua Coolkeeper koelmat is ook geschikt voor andere huisdieren zoals fretten en konijnen.
» Meer informatie

5. Koelmat hond 90 x 50 cm

Koelmat hond 90 x 50 cm
De koelmat maakt gebruik van een speciale verkoelende gel die de lichaamstemperatuur van uw huisdier opneemt en direct afkoelt. Deze exclusieve koelmat biedt daarvoor de ideale oplossing!
» Meer informatie

6. IMPAQT Koelmat XL 96 x 81 cm

IMPAQT Koelmat XL 96 x 81 cm
Deze praktische koelmat zorgt ervoor dat uw hond tijdens hete zomerdagen kan afkoelen. Deze verkoelende mat is gevuld met een veilige en zelf-koelende gel die wordt geactiveerd als uw hond op de mat gaat liggen.
» Meer informatie

7. Aqua Coolkeepe koeldeken 150 x 135 cm

Aqua Coolkeepe koeldeken 150 x 135 cm
150 x 135 cm. Aqua Coolkeeper™ cooling pad blanket is ideaal bij hittestress bij uw hond. Bescherm uw hond tegen oververhitting. In slechts 2 minuten klaar voor gebruik.
» Meer informatie

8. Beeztees Quick Cooler Koelmat – 100×72 cm

Beeztees Quick Cooler Koelmat - 100x72 cm
Deze Quick Cooler Mat is zeer gemakkelijk in gebruik. Leg de mat zo vlak mogelijk in koud water en laat deze 10 tot 20 minuten weken, totdat de verschillende compartimenten zijn opgezwollen. Vervolgens haal je de mat uit het water en droog je hem voorzichtig af met handdoek. Nu is de mat klaar voor gebruik!
» Meer informatie

9. Scruffs Koelmat blauw 120 x 75 cm

Scruffs Koelmat blauw 120 x 75 cm
De Scruffs Cool Mat is gevuld met een niet giftige gel die zelf-koelend is. De mat zal altijd 5-10 graden koeler zijn dan de omgevingstemperatuur. In gebruik zal de mat, afhankelijk van de omgeving, zijn verkoelende eigenschappen ongeveer een uur lang behouden.
» Meer informatie

10. Aqua Coolkeeper camouflage XXL 100 x 90 cm

Aqua Coolkeeper camouflage XXL 100 x 90 cm
Formaat 100 x 90 cm. Aqua Coolkeeper™ cooling mat geeft uw hond een heerlijke plaats om te liggen bij warm zomerweer. Bescherm uw hond tegen oververhitting. In slechts 45 minuten klaar voor gebruik!
» Meer informatie

Wat is een koelmat?


Simpel gezegd, houdt een koelmat de hond koel op tropische dagen. Gebruik de mat binnen, buiten of onderweg, zodat je hond afkoelen kan en zich comfortabeler voelt in de zomer. De lichaamstemperatuur van de hond kan enkel afkoelen via de voetkussentjes en door hijgen. honden zweten namelijk niet. Met een koelmat of koeldeken bied je je huisdier wat extra hulp, wanneer hij oververhit dreigt te raken door stress of hitte. Ze komen in verschillende maten, zodat zelfs de grootste hond met behulp van een koelmat hond XL verkoeld kan worden.

Hoe werkt een koelmat voor de hond?


Tegenwoordig kun je ook een koelmat voor de hond zonder water kopen. Deze matten werken op gelbasis. Deze gel activeert op het moment dat je hond erop gaat liggen en zal de hond afkoelen. Je hoeft de mat dus niet eerst onder te dompelen. Zodra je hond de mat een paar minuten verlaat, herstelt de gel zichzelf weer en is het klaar voor de volgende verkoelingsronde. Koelmatten zijn over het algemeen makkelijk te reinigen en eenvoudig in gebruik. Zodra je het product niet meer nodig hebt, is het ook zo weer opgeborgen. Zoek naar ervaringen online om te kijken welk type mat het best bij jou en je hond past.

Ander soort matten zijn opgevuld met korrels die vochtabsorberend zijn. Deze matten leg je in het water, zodat het product het verkoelende water kan absorberen. Laat de mat vervolgens even uitlekken alvorens je het aan je hond geeft. Wanneer je hond op de mat gaat liggen, zorgen de korrels voor verkoeling, wel tot vijf dagen lang! Merk je dat de mat je viervoeter niet meer verkoelt? Dan herhaal je simpelweg het proces. Op de gebruiksaanwijzing van de koelmat zul je terugvinden hoelang je de mat in het water mag leggen. Er is over het algemeen namelijk een maximale onderdompeltijd die per mat kan verschillen. Het is belangrijk dat deze tijd niet overschreden wordt.

Waarschuwing: hoe veilig is een koelmat?


Het is belangrijk in gedachte te houden dat een koelmat of een koeldeken niet onverwoestbaar is. De meeste matten zijn dus niet bestand tegen krab- en bijtgedrag. De inhoud van de mat bestaat meestal uit milieuvriendelijke bestanddelen en de koelmat voor de hond is niet gevaarlijk wanneer het gaat lekken, maar je wilt natuurlijk dat je aankoop zo lang mogelijk meegaat. Houd je hond de eerste paar keer dus in de gaten, om te kijken hoe hij op de mat reageert.

Ook is het belangrijk om de mat nooit in de zon te leggen. Hoewel de hond verkoeling ondervindt van de mat, kan de zon hem nog steeds schaden. Zo kunnen honden met een korte witte vacht ook nog wel eens verbranden. Een koelmat moet meer gezien worden als een hulpmiddel om de lichaamstemperatuur van je hond te regelen en hem in zekere mate verkoeling te bieden. Je hond zal nog steeds oververhit raken, wanneer je hem achterlaat in een auto of hem in de zon laat liggen. De koelmat voor de hond is dus gevaarlijk als je hem niet op de juiste manier gebruikt.

Waar moet ik bij een koelmat rekening mee houden?


Elke koelmat heeft zijn eigen eigenschappen:

  • Duurzaamheid (aanbevolen is niet te goedkoop / slechte kwaliteit. Deze gaan snel stuk)
  • Afmetingen (advies is minstens 30 cm groter dan hoogte en lengte van de hond)
  • Type koeldeken/koelmat (aanbevolen is gel, maar pas op met het scheuren ervan

Zo zul je moeten kijken naar het duurzaamheidsaspect, de maat en de werking van het product. Wanneer je een pup in huis hebt, wil je waarschijnlijk voor een wat slijtvastere variant gaan die wel tegen een stootje kan. Als je het niet ziet zitten om de mat regelmatig onder te dompelen in water, dan is een koelmat voor de hond zonder water (op gelbasis) waarschijnlijk meer iets voor jou. Koelmatten komen in allerlei soorten en maten, zodat je niet meer betaalt dan nodig is.

Voor een klein hondje schaf je simpelweg een kleiner matje aan. Heb je twee honden die graag dicht bij elkaar liggen, dan kan het het overwegen waard zijn een grotere mat te kopen in plaats van twee kleinere matten. Voor een grote herder kies je natuurlijk voor een koelmat hond XL. Het lezen van ervaringen online kan je waarschijnlijk op de juiste weg helpen, wanneer je op zoek bent naar een mat.

Alternatieven

Een alternatief voor een koelmat is om het huis zelf koel te houden. Bijvoorbeeld met een ventilator of airconditioning. Zo zijn er tegenwoordig ook handige mobiele airco’s. Deze kun je in elke gewenste ruimte plaatsen omdat de mobiele airco op wieltjes makkelijk te verplaatsen is. Zolang er een raam of deur aanwezig is om de slang van de airco in te plaatsen. De slang voert vervolgens de warme lucht naar buiten. Hierbij is het belangrijk dat het raam of de deur goed wordt afgedicht met een afdichtingsset. Deze koopgids biedt een goed overzicht van mobiele airco’s.

Tot slot kan het ook helpen om de hond te koelen met water, bijvoorbeeld met de tuinslang of middels een natte koele handdoek. Vervang de handdoek regelmatig, aangezien deze snel de warmte zal opnemen. Waarschijnlijk wordt het ook een uitdaging om de hond onder de handdoek te houden!