Beauceron (Berger de Beauce)

Beauceron: Een dominant én volgzaam hondenras

Land van herkomst: Frankrijk
Schofthoogte: 65 – 70 centimeter
Gewicht: 40 – 50 kilogram
Leeftijd: 10 tot 12 jaar
Temperament: zelfbewust, dominant, eigenzinnig, eigenwijs, trouw en betrouwbaar
Kleur: Zwart of blauw met roestbruine aftekeningen of grijs gevlekt met zwart en eekhoornbruin.
Vacht: Kort

Zoals de naam al doet vermoeden komt de Beauceron oorspronkelijk uit Frankrijk. Hier werd de hond ingezet als waakhond en ter bescherming van kuddes vee tegen wolven. Ook als ijlbode, speurhond en politiehond is dit ras erg geschikt. Het zijn dominante honden, die met de juiste opvoeding ook erg loyaal en betrouwbaar zullen zijn.

Het karakter van de Beauceron

Vroeger werd de Beauceron dus gebruikt om kuddes van wel 200 tot 300 dieren in bedwang te houden. Het is dan dus ook niet verrassend dat dit een erg zelfbewuste hond is. Tegenwoordig wordt deze zelfstandigheid nog wel eens gezien als koppigheid. Het is een redelijk dominant ras en heeft daarom een consequente opvoeding nodig. Ook zijn Beaucerons dol op hun gezin en zijn ontzettend loyaal en betrouwbaar. Een goed opgevoede Beauceron is gehoorzaam en volgzaam. Samen met het baasje dat hem voldoende uitdaging en grenzen kan geven is een Beauceron een erg prettige hond om in huis te hebben.

De opvoeding van de Beauceron

Door hun sterke karakter zullen deze honden erg goed moeten worden opgevoed. Alleen dan krijg je een fijne, betrouwbare en gehoorzame hond in huis. Deze hond moet liefdevol en consequent worden opgevoed. Beaucerons hebben een gigantisch uithoudingsvermogen en zullen daarom ook voldoende beweging en bezigheden nodig hebben op een dag. Deze honden vinden het heerlijk om commando’s op te volgen en zijn uitstekend trainbaar. Het baasje moet zelf voldoende energie hebben om de hond constant uitgedaagd te houden. Als Beacerons niet voldoende worden uitgedaagd kunnen hun karakter tot probleemgedrag leiden. Hierdoor staat dit ras in sommige landen zelfs op de lijst van gevaarlijke honden. Maar met voldoende uitdaging en een sterke leider wordt dit een goed luisterende en betrouwbare hond.

Zorg voor voldoende beweging

Een Beauceron is een intelligente hond die veel moet worden uitgedaagd. Niet voor niets worden zij ingezet als herdershonden of als politiehonden. Het zijn echte energiebundels en ze zijn in staat om wel 100 kilometer per dag af te leggen. Deze sportieve hond moet dus voldoende uitdaging en beweging krijgen op een dag om gelukkig te worden. Daarom zijn deze honden zo geschikt als politie- of lawinehonden. Maar hondensport is ook een goede manier om dit ras in beweging te houden. Ze vinden eigenlijk alle soorten hondensport leuk om te doen. Het is ook belangrijk om te onthouden dan Beaucerons niet alleen fysiek, maar ook mentaal uitgedaagd moeten worden.

De verzorging van dit ras

Het is verstandig om een Beauceron al vanaf pup af aan op vaste tijden te verzorgen. Zo leren ze dit ritueel kennen en zal het een stuk minder lastig zijn om dit uit te voeren. De korte vacht van de hond is een keer per dag eenvoudig schoon te wrijven met een doekje. Daarnaast is het verstandig om eens per week de oren, de tanden en het tandvlees schoon te maken. De nagels en hubertusklauw zullen regelmatig geknipt moeten worden. Als je deze handeling al van jongs af aan uitvoert zal de hond er snel genoeg aan wennen.

De fysieke kenmerken van de Beauceron

Een Beauceron is een indrukwekkende hond om te zien. Dat is niet gek als je weet hoe groot en hoe zwaar deze honden kunnen worden. Met een schafthoogte van 65 – 70 centimeter en een gewicht van 40 – 50 kilogram is het een flinke hond. Hoe groot en hoe zwaar de hond daadwerkelijk zal worden verschilt natuurlijk een beetje per hond, waarbij reutjes iets groter zullen zijn dan teefjes. Hoewel het verschil bij dit hondenras niet al te groot is. Voordat je een Beauceron aanschaft is het handig om te weten hoe oud de hond kan worden. Hoe oud de hond kan worden is afhankelijk van verschillende factoren, maar gemiddeld kun je rekenen op een leeftijd van 10 tot 12 jaar. Dit hondenras komt in drie verschillende kleuren. De bekendste kleur is noir et feu, oftewel zwart met roestbruin, maar ook blauw met roestbruin komt voor. Daarnaast heb je ook nog de Arlequin-versie: grijs gevlekt met zwart en eekhoornbruin. Bij alle kleuren zijn de poten roestbruin, waardoor ze ook wel ‘roodkousen’ worden genoemd. Ook de dubbele hubertusklauwen zijn een typisch kenmerk van Beaucerons.

Het kopen van een puppy

Als je een rashond wil aanschaffen zul je hier geduld voor moeten hebben. Je moet zorgvuldig de pup én de fokker uitkiezen. Maar als je het geduld op kunt brengen, zul je worden beloond met een perfecte pup. Niet alleen de klik tussen jou en de puppy moet er zijn, ook moet je goed met de fokker overweg kunnen. Je zult na aanschaf van de hond mogelijk nog veel contact met hem hebben. Bij hem kun je terecht met vragen over de verzorging en het gedrag van jouw nieuwe puppy. Als de fokker lid is van de Beauceron-rasclub kun je er vanuit gaan dat het een betrouwbare keuze is, maar let dus ook vooral op jouw eigen gevoel. Qua prijs moet je rekenen op € 800,- tot € 1.200,-, hoewel de prijs per nestje kan verschillen. Houd hier dus ook rekening mee bij het kopen van een Beauceron.