Land van herkomst: Duitsland
Schofthoogte: 60 – 65 cm bij reuen, 55 – 60 cm bij teven
Gewicht: 30 – 40 kg (reuen), 22 – 32 kg (teven)
Levensverwachting: 9 tot 13 jaar
Temperament: Waakzaam, intelligent, nieuwsgierig, leergierig, loyaal
Kleur: Zwart, roodbruin tot grijs/grauw
Vacht: Dikke ondervacht met of korte stokharen (6 cm) of lange stokharen (meer dan 6 cm)
De Duitse herder is een rashond die bekend staat om zijn intelligentie, werklust en nieuwsgierigheid. De hond wordt veelal gebruikt als werkhond bij politie en ME, maar kan ook fungeren als blindengeleidehond en gezinshond.
Aard Duitse herder
De Duitse herder werd oorspronkelijk gefokt als hoeder en bewaker van vee. Deze werklust is nog altijd prominent aanwezig in Duitse herders. Het ras heeft veel persoonlijke aandacht nodig en is zeer sterk op de baas gericht. Duitse herders zijn waakzaam van aard en kunnen terughoudend zijn richting buitenstaanders. Een Duitse herder leert erg snel en werkt graag voor de baas.
Opvoeding
Duitse herders zijn zeer intelligent en bovendien erg leergierig. Tijdens de opvoeding kan de hond in korte tijd veel aangeleerd worden. Hierbij zijn Duitse herders vrij ongevoelig voor fysieke straf, maar wel gevoelig voor de intonatie van de stem. Veel sociaal contact tijdens de opvoeding is belangrijk om de hond te laten wennen aan mensen buiten het gezin. Voor een goed afgerichte Duitse herder is een intensieve en strenge opvoeding vereist.
Beweging
Een Duitse herder heeft veel beweging nodig om gezond te blijven. De hond rent graag en moet dagelijks in staat zijn te kunnen bewegen. Voldoende beweging tijdens de opvoeding helpt bij de ontwikkeling van het lichaam van de hond. Duitse herders beschikken van nature over een groot uithoudingsvermogen en zijn geschikt om hondensport mee te beoefenen.
Verzorging
De vacht van een Duitse herder is dik en dient regelmatig geborsteld worden. Met name tijdens de lente kan de hond flink verharen. Een te dikke Duitse herder loopt verschillende risico’s, waaronder het optreden van heupdysplasie.
Oudduitse herder
Een variant op de Duitse herder is de Oudduitse herder. De Oudduitse herder is voortgekomen uit de Duitse herder en in veel opzichte hetzelfde. Verschillen tussen de twee rassen zitten met name in de vacht en ruglijn. De vacht van de Oudduitse herder is langer en in de meeste gevallen donkerder dan die van de Duitse herder. Verder is de ruglijn van de Oudduitse herder recht, waar deze bij de Duitse herder aflopend is vanaf de nek tot de staart.