Hollandse herder

berger hollandais debout de profilLand van herkomst: Nederland
Schofthoogte: 57 – 62 cm bij reuen, 55 – 60 bij teven
Gewicht: gemiddeld 28 kg (reuen), gemiddeld 23 kg (teven)
Levensverwachting: 10 tot 12 jaar
Temperament: Loyaal, waakzaam, intelligent, zelfstandig, gehoorzaam
Kleur: Zilver- tot goudgestroomd, bruine tot grijze ondergrond
Vacht: Kortharig, langharig of ruwharig

De Hollandse herder is een van oorsprong Nederlandse herdershond, die bekend staat om zijn gespierde bouw, werklust en loyaliteit. De Hollandse herder is vrij sterk op de baas gericht en wordt niet alleen als gezinshond gebruikt, maar ook als werkhond bij onder meer politie en bewaking.

Aard
De meest in het oog springende eigenschap van de Hollandse herder is de loyaliteit richting de baas. De hond is hiernaast erg werkwillig en bovendien intelligent. Hoewel de hond zeer loyaal is, heeft hij ook een erg zelfstandige aard. In personen buiten zijn vaste groep wordt doorgaans vrij weinig interesse getoond.

Opvoeding
Een Hollandse herder heeft een strikte opvoeding nodig. De hond is intelligent en kan bij onvoldoende opvoeding ongehoorzaam en soms dominant zijn. De intelligentie uit zich onder meer in het zelf kunnen beoordelen van commando’s. Wanneer de hond geen nut ziet in het uitvoeren van een oefening, is dit merkbaar in de vorm van desinteresse. Bij een juiste opvoeding is de Hollandse herder zeer geschikt als familiehond.

Beweging
Hollandse herders hebben een zeer stevige, robuuste bouw en van nature goed ontwikkelde spieren. Beweging is belangrijk voor zowel de gezondheid als gehoorzaamheid van de hond. Hollandse herders lenen zich goed voor hondensporten, vooral wanneer de hond ook cognitief geprikkeld wordt.

Verzorging
De mate van verzorging die vereist is, hangt onder meer af van het vachttype. Bij langharige Hollandse herder heeft de vacht meer verzorging nodig dan bij kortharige honden. Regelmatig borstelen is verstandig. Bij langharige honden moet dit tenminste wekelijks gebeuren.