Nederlandse Schapendoes

nederlandse schapendoes

Land van herkomst: Nederland
Hoe groot wordt een schapendoes?: Hoe groot een schapendoes wordt, is afhankelijk van het geslacht. De schofthoogte is 43 – 50 cm bij reuen en 40 – 47 cm bij teven.
Hoe zwaar wordt een schapendoes?: Hoe zwaar een schapendoes wordt, is niet afhankelijk van het geslacht. Zowel reuen als teven wegen tussen 10 en 18 kg.
Hoe oud wordt een schapendoes?: De leeftijd varieert van 12 tot 15 jaar.
Temperament: Levendig, vrolijk, speels, intelligent, waakzaam
Kleuren: Standaard is blauwgrijs tot zwart, maar alle kleuren komen voor
Vacht: Lang, golvend en fijn

De schapendoes is een oer-Nederlands ras. Hij is verwant aan de Franse Briard, de Hongaarse Pulli en de Bobtail. De schapendoes past zich makkelijk aan en is levendig. Vroeger hielp hij de herder met de schaapskudde en ook nu nog kan hij als werkhond gebruikt worden. De schapendoes werd lange tijd niet als rashond gewaardeerd en had dus ook geen rasnaam. Veelgebruikte namen waren siep, herdersdoes en olde grise.

Aard schapendoes

Schapendoezen zijn levendig en vrolijk van aard. Het zijn echte gezinshonden die veel beweging nodig hebben. Ze leven zich graag uit in het spel en lopen niet graag aan de riem. De schapendoes is goed te trainen, omdat hij graag leert. Ook heeft de schapendoes een waakzaam karakter, maar als beschermhond is hij minder geschikt. Voor zijn eigen mensen is hij heel trouw.

Opvoeding schapendoes

De schapendoes heeft een goede socialisatie nodig en een baasje, dat hem meteen vanaf jonge leeftijd een consequente opvoeding geeft. Het eigenzinnige karakter krijgt anders de overhand. Het is wel belangrijk om positief en vrolijk te blijven, want anders blijft er van het vrolijke karakter van deze hond niet veel over. Dit intelligente ras is goed te trainen. De schapendoes is niet graag alleen.

Beweging

Een schapendoes kan je niet blijer maken, dan met hem te spelen en te rennen. Hij loopt niet graag aan de lijn en heeft veel behoefte aan beweging. Een blokje om is voor hem niet voldoende, een flinke boswandeling is dat wel. Hij beleeft veel plezier aan behendigheid of flyball. Door elke dag spelletjes en oefeningen te doen en dit onderdeel te maken van zijn opvoeding, zal hij zijn aandacht steeds beter op zijn baasje richten en valt er met de eigenzinnige aard van de schapendoes goed om te gaan.

Verzorging

De vacht van de schapendoes vraagt het nodige onderhoud. Dit ras moet regelmatig gekamd worden om klitten en vuil te verwijderen. Afhankelijk van de kleur en het soort vacht, moet de schapendoes ongeveer elke veertien dagen gekamd worden. Schenk bij de verzorging van de vacht ook voldoende aandacht aan de oren om ontstekingen te voorkomen. Tussen de acht en twaalf maanden verhaart de schapendoes pup en verliest hij zijn puppy vacht. Dan moet hij wat vaker gekamd worden, net als bij het wisselen van de seizoenen. Begin al met kammen als de schapendoes nog een pup is om te zorgen, dat hij gewend raakt aan het kammen.
Zorg ervoor dat hij in zijn mand tegen iets aan kan liggen.

Een schapendoes kopen

Wilt u een schapendoes puppy kopen, dan kunt u dat doen bij een fokker, die is aangesloten bij de Vereniging de Nederlandse Schapendoes of De Schapendoes Club. Deze fokkers voldoen aan de regels van het Verenigings Fok Reglement en houden zich aan de regels op het gebied van gezondheid en welzijn. Is er een nestje puppy’s om te kopen, dan wordt dit via de website van de Vereniging aangekondigd. De prijs van een schapendoes pup ligt tussen de 800 en 900 euro. Voor deze prijs heeft u een schapendoes met stamboom.

Erfelijke aandoeningen en ziekten

Hoe oud de schapendoes wordt, is mede afhankelijk van ziekten of erfelijke aandoeningen waar hij mee te maken krijgt. De meest voorkomende aandoening is progressieve retina atrofie (PRA). Hierbij wordt het netvlies aangetast waardoor dit ras in de schemering slechter zal zien en uiteindelijk volledig blind kan worden. Een andere mogelijke erfelijke aandoening is persisterende ductus arteriosus waarbij de verbinding tussen de lichaamsslagader en de longslagader open blijft na de geboorte. Hierdoor ontstaan hartproblemen. Bij distichiasis ontstaan geïrriteerde ogen door haartjes die de verkeerde kant op groeien en het netvlies irriteren. In de fokregels staat omschreven wanneer er niet met dieren gefokt mag worden om erfelijke ziekten te voorkomen.