Saarlooswolfhond

Land van herkomst: Nederland
Schofthoogte: 65 – 75 cm bij reuen, 60 – 70 cm bij teven
Gewicht: rond de 38 kg (reuen), ronde de 28 kg (teven)
Levensverwachting: Een gemiddelde leeftijd van 11 tot 13 jaar met uitschieters naar 15 jaar
Temperament: Energiek, onafhankelijk, aanhankelijk, betrouwbaar, eigenwijs en bij onbekenden gereserveerd
Kleur: Wolfsgrauw, bosbruin en wit
Vacht: Stug stokharig haar met een wollige ondervacht

De Saarlooswolfhond is, zoals zijn naam al zegt, een wolfachtige. Het ras wordt ook wel wolfhond genoemd. Het is een Nederlands ras, welke is ontstaan door de kruising van een Duitse Herder met een wolvin. Vervolgens zijn de pups uit dat nest weer gekruist met hun Duitse vader. Vraag je je af hoe oud de Saarlooswolfhond gemiddeld wordt? Hoe oud een hond wordt, verschilt natuurlijk per hond. Maar in vergelijking met andere rassen is de Saarlooswolfhond een sterk en gezond ras, waardoor hij een leeftijd kan bereiken tot wel 15 jaar.

Uiterlijk Saarlooswolfhond

Zoals eerder genoemd is de Saarlooswolfhond een wolfachtige. Dit is ook sterk terug te zien in zijn uiterlijk. Het is een evenwichtig gebouwde hond met een sterke en rechte rug. Hij heeft rechte, lange poten en hij is iets langer dan dat hij hoog is. Vooral aan de kop zie je dat het om een wolfachtig dier gaat door de wigvormige kop en vlakke, maar brede schedel en de lichte stop. Hij heeft een sterke snuit, die even lang is als de schedel. Zijn ogen staan ietwat schuin en zijn amandelvormig. De Saarlooswolfhond heeft een kenmerkende manier van lopen: een lichte soepele draf.

De Saarlooswolfhond heeft een dichte vacht. Bestaande uit twee delen: een wollige ondervacht en de stugge bovenvacht. In de zomer is de vacht duidelijk een stuk dunner dan in de winter. In de winter krijgt de Saarloos een flinke kraag om de hals. De Saarlooswolfhonden zijn er in drie kleuren: wolfsgrauw, bosbruin en wit. Van al deze kleuren is wolfsgrauw het bekendst en zie je wit niet heel vaak terugkomen. Ook in de vacht heeft de hond een wolfspatroon. Een duidelijke aftekening die loopt over het gezicht, onderkant van het lichaam, binnenkant van de poten en de achterkant van zijn broek.

Hoe groot wordt een Saarlooswolfhond?
Hoe groot een Saarlooswolfhond wordt hangt af van zijn genen en het geslacht. Een reu wordt gemiddeld 65 tot 75 centimeter hoog. Een teefje zit tussen de 60 tot 70 centimeter hoog. Maar iets hoger is ook nog toegestaan.

Hoe zwaar wordt een Saarlooswolfhond?
Hoe zwaar een Saarlooswolfhond wordt is afhankelijk van zijn lengte en geslacht. Gemiddeld weegt een Saarloos reu rond de 38 kilo en een teef rond de 28 kilo.

Karakter en opvoeding Saarlooswolfhond

De Saarlooswolfhond heeft een eigen karakter. Enerzijds is hij onafhankelijk en eigenzinnig. En anderzijds is het dier aanhankelijk naar zijn eigen mensen. Tegelijkertijd is hij wel terughoudend en voorzichtig van aard, vooral bij onbekende situaties en mensen. Als hij het gevoel heeft dat er gevaar is, dan zal hij zich terugtrekken of vluchten. En dan steekt het eigenzinnige zelfstandige aard de kop op: hij wil zelf de controle houden en zal niet luisteren naar zijn baas op dat moment.

Dit maakt dat de Saarloos een geduldige opvoeding nodig heeft met respect voor zijn karakter. Wel heeft de hond een duidelijke en consequente leider nodig, die rust en zelfvertrouwen uitstraalt. Bovendien heeft hij veel socialisatie nodig vanwege zijn terughoudende aard.

Een Saarlooswolfhond kan over het algemeen goed omgaan met andere honden. Al kunnen ze soms wel overheersend zijn tegenover andere reutjes. Een wolfhond is erg duidelijk in zijn lichaamstaal. De omgang met kleine huisdieren kan echter wel lastig zijn, omdat de Saarloos nog veel jachtinstinct in zich heeft. Dit maakt ook dat hij niet overal los kan lopen.

Een wolfhond kan goed met kinderen en is betrouwbaar. Maar je moet ze uiteraard wel aan elkaar laten wennen en ze niet zomaar alleen laten samen. Ook alleen thuis blijven is iets wat de Saarloos niet erg prettig vindt. Dit komt doordat hij gehecht is aan zijn gezin. Maar het is meestal wel aan te leren om een paar uur alleen te laten, mits dit van jongs af aan wordt opgebouwd.

Tot slot is de Saarlooswolfhond absoluut geen waakhond. Hij blaft weinig en maakt een kuchend geluid. Overigens zal hij eerder vluchten bij gevaar dan dat hij de indringers aanvalt.

Verzorging Saarlooswolfhond

De verzorging van een Saarlooswolfhond is weinig intensief. Af en toe borstelen is over het algemeen voldoende. Behalve als het dier in de rui is, dan verhaart hij behoorlijk. Het kan dan verstandig zijn om de hond wat vaker te borstelen en af en toe te wassen, zodat losse haren vanzelf uitspoelen.

Daarnaast gelden de algemene zaken voor iedere hond: kijk regelmatig zijn ogen, oren en gebit na en houd de nagels kort.

Een Saarlooswolfhond is een actieve hond die behoefte heeft aan beweging. Maar hij past zich ook eenvoudig aan naar de levenswijze van het gezin. Een jonge hond heeft echter wel veel energie, welke hij kwijt moet kunnen.

Saarlooswolfhond pup kopen

Ben je van plan om een Saarlooswolfhond te kopen? Dan is het verstandig om een pup aan te schaffen via de rassenvereniging NVSWH. Deze puppy’s zijn gefokt via de reglementen van de vereniging. Zo stellen zij het verplicht voor de fokker om te testen op erfelijke aandoeningen en worden er welzijnsregels gesteld voor de fokdieren. Zo wordt er getest op oogafwijkingen en heupdysplasie.

Een Saarlooswolfhond met stamboom koop je via de NVSWH voor een prijs van 1100. Bij andere fokkers ligt deze prijs gemiddeld rond de 1150 en 1350 euro. Daarnaast ben je natuurlijk geld kwijt voor benodigdheden.

Wil je geen puppy maar liever een volwassen hond? Ook dan kun je terecht bij de rassenvereniging voor een herplaatser. De vereniging NVSWH plaatst volwassen dieren enkel bij haar leden. Je kunt het ook proberen via een asiel, maar daar vind je ze zelden.