Tervuerense herder

Tervuerense herderLand van herkomst: België
Schofthoogte: 60 – 66 cm bij reuen, 56 – 62 cm bij teven
Gewicht: 25 – 30 kg (reuen), 20 – 25 kg (teven)
Levensverwachting: 12 tot 14 jaar
Temperament: Sociaal, waakzaam,intelligent, moedig, actief, werkwillig
Kleur: Zandkleurig bruin tot grijs, zwart masker
Vacht: Langharig

De Tervuerense herder behoort tot de Belgische herders en is nauw verwant aan de Mechelse herder. Net als de Mechelaar is de hond intelligent en waakzaam, maar oogt de hond dankzij de lange vacht eleganter.

Aard Tervuerense herder
De Tervuerense herder is beschermend, intelligent, dapper en een echte werkhond. Tervuerense herders zijn daarnaast sterk baasgericht en gesteld op gezelschap. De hond volgt de baas overal en zeer loyaal. Tegelijkertijd kan de Tervuerense herder terughoudend zijn richting buitenstaanders. Tervuerense herders zijn erg alert en reageren sterk op gebeurtenissen in de omgeving.

Opvoeding Tervuerense herder
Hoewel de Tervuerense herder elegant oogt en zeer loyaal is richting de baas, is een strikte opvoeding vereist. De waakzaamheid van de hond kan resulteren in agressiviteit wanneer de hond niet goed wordt opgevoed. Dit betekent dat Tervuerense herders ook van jongs af aan veel aan sociaal contact moeten worden blootgesteld. Tervuerense herders zijn erg intelligent en leergierig, waardoor de hond in korte tijd veel commando’s aangeleerd kan worden.

Beweging
Van nature veehoeders, moeten Tervuerense herders dagelijks voldoende kunnen bewegen. Een dagelijkse wandeling van tenminste een uur is vereist voor de hond om energie kwijt te kunnen en gezond te blijven. Tervuerense herders zijn uitermate geschikt voor veel hondensporten vanwege de atletische bouw en het grote uithoudingsvermogen.

Verzorging
Vanwege de lange vacht van de Tervuerense herder, is wekelijks borstelen aanbevolen. Gebruik hiervoor een speciale borstel die de ondervacht niet kan beschadigen. Hoewel vuil kan blijven zitten in de lange vacht, is het niet aanbevolen de hond te wassen.