Turkse herder

Turkse-herder-herdershonden.nlLand van herkomst: Turkije
Schofthoogte: 74 – 81 cm bij reuen, 71 – 79 cm bij teven
Gewicht: 50 – 65 kg (reuen), 40 – 55 kg (teven)
Levensverwachting: 12 – 15 jaar
Temperament: Waakzaam, loyaal, rustig, dapper, dominant
Kleur: Beige met zwart masker
Vacht: Kort (1 cm) of ruw (tot 4 cm)

De Turkse herder, vaak ook Anatolische herder genoemd, is een grote herdershond afkomstig uit Turkije. De hond is krachtig en zeer waakzaam. Ondanks het grote postuur van de hond, is de Turkse herder erg wendbaar en snel.

Aard Turkse herder
De Turkse herder is geen beginnershond: hij is sterk, waakzaam en vrij dominant van aard. De hond vertrouwt sterk op het eigen instinct en heeft een strakke opvoeding nodig. De Turkse herder is terughoudend richting buitenstaanders en beschermend over bekende personen. Het ras is intelligent en neemt vaak zelf initiatief om actie te ondernemen wanneer dat in de ogen van de hond nodig is.

Opvoeding Turkse herder
Vanwege het dominante, zelfstandige karakter van de hond, moet een Anatolische herder strak en consequent opgevoed worden. Hierdoor is het een hond die over het algemeen niet geschikt is voor beginners. Vanwege de hardheid van de hond, is een hardhandige opvoeding echter niet zinvol. De Turkse herder moet van jongs af aan in een sociale omgeving worden opgevoed om ook op latere leeftijd sociaal richting buitenstaanders en andere honden te zijn.

Beweging
De Turkse herder is zeer krachtig gebouwd en beschikt over een groot uithoudingsvermogen. Geef de hond voldoende beweging om verveling en overgewicht tegen te gaan. Idealiter heeft de hond thuis de ruimte om flinke afstanden te kunnen lopen.

Verzorging
Regelmatig borstelen van de vacht is van belang om de vacht gezond te houden. Tegelijkertijd is de vacht kort genoeg dat intensieve vachtverzorging over het algemeen niet nodig is.