Herdershond vervoeren in de auto

Voor zowel de hond als het baasje is het leuk om zo nu en dan ergens anders te gaan wandelen dan het gebruikelijke rondje. Honden kunnen prima met de auto vervoerd worden. Het is echter wel belangrijk dat dit veilig gebeurt. Met verschillende hulpmiddelen kan een herdershond veilig vervoerd worden met de auto.

Laatste update: 27-10-2023
Geschreven door: Jan Besselink

Op de bijrijderstoel, achterbank of kofferbak?
Er bestaat geen specifieke wetgeving voor de plek waar een hond moet zitten in de auto. Het is in de meeste gevallen echter niet aan te raden om de hond op de bijrijderstoel te zetten. Op deze plek kan de hond te makkelijk de bestuurder afleiden of zelfs hinderen bij het rijden. Betere plekken zijn de achterbank of kofferbak. Het veiligst is de kofferbak, omdat op de achterbank de hond tussen de bank en stoelen kan vallen wanneer er stevig wordt geremd.

Zet de hond altijd vast
Waar je de herdershond ook laat zitten, zorg dat hij altijd vastzit. Zit de hond niet vast, dan vliegt de hond bij een ongeluk of stevige remactie onherroepelijk naar voren met alle gevolgen van dien. Er bestaan speciale tuigjes voor de hond die je kunt vastklikken aan de riem. Gebruik het liefst een tuigje dat niet alleen aan de nek van de hond vastzit. Zet je de hond in de kofferbak, gebruik dan een rekje of een kooi, waardoor de hond niet naar voren kan klimmen en bovendien niet naar voren vliegt bij een ongeluk.

Wagenziekte
Sommige honden worden wagenziek in de auto. Dit kan resulteren in overmatig kwijlen en braken. Wagenziekte treedt, net als bij mensen, sneller op wanneer de hond zich achterin het voertuig bevindt. Er zijn medicijnen beschikbaar die wagenziekte bij honden voorkomen. Het is aan te raden om de afstand beperkt te houden wanneer de hond snel wagenziek wordt.