Beste hondenshampoo

De huid van een hond is gevoeliger dan die van mensen en bestaat uit minder lagen. Daarom is het cruciaal een shampoo te gebruiken die specifiek voor honden is ontworpen. Het gebruik van mensenshampoo is een veelvoorkomende fout, maar dit kan de pH-balans van de hondenhuid verstoren en irritaties veroorzaken. De juiste hondenshampoo reinigt niet alleen de vacht en huid van jouw hond, maar helpt ook bij het verwijderen van vuil, schilfers en ongewenste parasieten zoals vlooien en teken. Regelmatig wassen met een geschikte shampoo kan bovendien helpen om onaangename geurtjes te elimineren en de vacht glanzend en gezond te houden.

Laatste update: 06-12-2023
Geschreven door: Jan Besselink

Top 10 hondenshampoo

Handmatig geselecteerd met 4.5 ster of hoger:

Waarom Hondenshampoo Gebruiken?

Je vraagt je misschien af waarom je speciale hondenshampoo moet gebruiken in plaats van de reguliere shampoo die je zelf gebruikt. De reden is simpel: de huid van een hond is anders dan die van een mens. Hondenhuid is gevoeliger en heeft minder lagen dan mensenhuid, waardoor het belangrijk is om producten te gebruiken die zijn afgestemd op hun specifieke behoeften.

Een hondenshampoo heeft een andere pH-waarde dan mensenshampoo. De pH-waarde van mensenshampoos ligt tussen 5,2 en 6,2, terwijl de huid van een hond een pH-waarde van rond de 7,5 kan hebben. Het gebruik van mensenshampoo kan de natuurlijke zuurmantel van de huid van je hond verstoren en tot huidproblemen leiden.

Daarnaast heeft het gebruik van de juiste hondenshampoo diverse voordelen:

 • Verwijdering van Vuil en Parasieten: Door je hond te wassen met hondenshampoo verwijder je vuil, schilfers, vlooien en teken. Dit draagt bij aan de algemene hygiëne en gezondheid van je hond.
 • Verlichting van Jeuk: Sommige hondenshampoos hebben een kalmerende werking op de huid, wat kan helpen bij het verlichten van jeuk.
 • Verbetering van de Vacht: Regelmatig wassen met een goede shampoo zorgt ervoor dat de vacht van je hond glanzend en gezond blijft.

Het is dus van groot belang om de juiste hondenshampoo te kiezen, niet alleen voor de hygiëne en het comfort van je hond, maar ook voor zijn algehele welzijn.
beste hondenshampoo

Types van Hondenshampoo

Er is een breed scala aan hondenshampoos beschikbaar, elk ontworpen voor specifieke behoeften en huidtypes van honden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende types:

 1. Hypoallergene Shampoos: Deze zijn perfect voor honden met gevoelige huid of allergieën. Ze zijn vaak vrij van agressieve chemicaliën en geurstoffen, waardoor ze mild zijn voor de huid.
 2. Shampoos voor Pups: Jonge honden hebben een delicate huid, en daarom zijn er speciale puppyshampoos die extra zacht zijn en helpen bij het behouden van de natuurlijke oliën in de vacht.
 3. Medicinale Shampoos: Ontworpen voor honden met specifieke huidproblemen zoals eczeem, huidallergieën of parasitaire infecties. Deze shampoos kunnen ingrediënten bevatten die gericht zijn op het verlichten van huidirritaties.
 4. Shampoos voor Witte Vachten: Speciaal gemaakt voor honden met een witte vacht. Ze helpen om de vacht helder en glanzend te houden zonder het gebruik van bleekmiddelen.
 5. 2-in-1 Shampoos en Conditioners: Deze combineren de reinigende werking van shampoo met de verzorgende eigenschappen van een conditioner, ideaal voor honden met lange of snel klittende vachten.
 6. Shampoos voor Droge of Beschadigde Huid: Bevatten vaak natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera of tea tree olie, die helpen bij het herstellen en hydrateren van de huid en vacht.

Elk van deze shampoos dient een specifiek doel en kan enorm bijdragen aan het welzijn en comfort van je hond. Het is belangrijk om de shampoo te kiezen die het beste past bij de specifieke behoeften van jouw hond, zoals zijn vachtkleur, leeftijd, huidconditie en of hij speciale verzorging nodig heeft.

Criteria voor het Kiezen van de Beste Hondenshampoo

Het kiezen van de juiste hondenshampoo kan soms overweldigend zijn door de vele beschikbare opties. Hier zijn enkele belangrijke criteria om je te helpen de beste keuze te maken voor jouw hond:

 1. Huid- en Vachttype van je Hond: Net zoals mensen, hebben honden verschillende huid- en vachttypen. Sommige honden kunnen een droge of gevoelige huid hebben, terwijl anderen vatbaar zijn voor olieachtige vachten. Kies een shampoo die is aangepast aan het specifieke huidtype van jouw hond.
 2. Ingrediënten: Zoek naar shampoos met natuurlijke ingrediënten die zacht zijn voor de huid. Vermijd agressieve chemicaliën zoals parabenen, alcohol, en SLS (sodium lauryl sulfaat), die de huid kunnen irriteren of uitdrogen (Petz.nl)​​.
 3. pH-Balans: De pH-waarde van de huid van een hond verschilt van die van mensen. Kies voor een pH-neutrale shampoo die speciaal is ontworpen voor honden om de natuurlijke zuurmantel van de huid te behouden en irritaties te voorkomen.
 4. Specifieke Huidproblemen: Als je hond last heeft van huidproblemen zoals allergieën, jeuk of droogheid, zoek dan naar shampoos die specifiek gericht zijn op deze problemen. Shampoos met medicinale of verzachtende ingrediënten kunnen helpen bij het behandelen van dergelijke aandoeningen.
 5. Geur: Hoewel het leuk is als je hond lekker ruikt, is het belangrijk om te onthouden dat sterke geuren overweldigend kunnen zijn voor de gevoelige neus van een hond. Kies voor mild geparfumeerde of geurvrije opties.
 6. Beoordelingen en Aanbevelingen: Lees beoordelingen van andere hondenbezitters en vraag eventueel je dierenarts om aanbevelingen om een geïnformeerde keuze te maken.

Door rekening te houden met deze criteria, kun je een shampoo selecteren die veilig, effectief en comfortabel is voor jouw hond.

Gebruiksaanwijzing voor Hondenshampoo

Een correct gebruik van hondenshampoo is cruciaal voor een effectieve en veilige wasbeurt. Hier volgt een stap-voor-stap handleiding:

 1. Voorbereiding: Begin met het borstelen van de vacht van je hond om klitten te verwijderen en los vuil te elimineren. Dit is vooral belangrijk bij langharige rassen.
 2. Water Temperatuur: Zorg ervoor dat het water handwarm is. Te heet of te koud water kan oncomfortabel zijn voor je hond.
 3. Het Nat Maken van de Vacht: Begin met het natmaken van de poten en werk langzaam omhoog naar de rest van het lichaam. Wees voorzichtig rond het gezicht en de oren.
 4. Shampoo Aanbrengen: Verdun de shampoo met wat water voor een gelijkmatige verdeling. Breng de verdunde shampoo aan op de vacht van je hond, te beginnen bij de achterkant en naar voren werkend. Vermijd de ogen en de binnenkant van de oren.
 5. Inmasseren: Masseer de shampoo zachtjes in de vacht. Voor kortharige rassen kun je eventueel een rubberen borstel gebruiken.
 6. Het Wassen van de Kop: Wees extra voorzichtig bij het wassen van de kop. Gebruik een zachte straal water en vermijd zeep in de ogen.
 7. Grondig Uitspoelen: Spoel alle shampoo grondig uit de vacht van je hond. Achtergebleven shampoo kan leiden tot huidirritaties.
 8. Drogen: Gebruik een zachte handdoek om je hond droog te deppen. Vermijd hard wrijven, wat de huid kan irriteren.
 9. Nazorg: Na het wassen, borstel de vacht van je hond om deze glad en vrij van klitten te houden.

Door deze stappen te volgen, zorg je voor een veilige en comfortabele waservaring voor jouw hond, en help je zijn vacht en huid gezond en schoon te houden.

Top Aanbevolen Hondenshampoos

Nu je weet hoe je hondenshampoo op de juiste manier moet gebruiken, laten we eens kijken naar enkele van de beste hondenshampoos die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Deze shampoos hebben zich bewezen en worden aanbevolen door hondenbezitters en professionals:

 1. Vet’s Best Hypo-Allergenic Shampoo: Deze hypoallergene shampoo is perfect voor honden met een gevoelige huid. Het bevat natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera en vitamine E om de huid te kalmeren en te hydrateren.
 2. Greenfields Aloë Vera Shampoo: Ideaal voor honden met een droge of geïrriteerde huid. De aloë vera in deze shampoo heeft verzachtende eigenschappen en helpt de huid te herstellen.
 3. Beau Beau Witte Vacht Shampoo: Als je een hond hebt met een witte vacht, is deze shampoo een uitstekende keuze. Het helpt om de vacht helder en glanzend te houden zonder gebruik van bleekmiddelen.
 4. Pet Head Oatmeal Shampoo: Deze shampoo is speciaal ontworpen voor honden met een jeukende of gevoelige huid. Het bevat havermout om irritaties te verlichten en de huid te verzachten.
 5. Beeztees Puppy Shampoo: Voor puppy’s is het belangrijk om een milde shampoo te gebruiken. Deze puppy shampoo is extra zacht en helpt bij het behouden van de natuurlijke oliën in de vacht.

Deze shampoos zijn slechts enkele voorbeelden van hoogwaardige producten die beschikbaar zijn voor de verzorging van je hond. Het is altijd een goed idee om beoordelingen te lezen en advies in te winnen bij je dierenarts om de beste keuze te maken op basis van de behoeften van jouw hond.

Hondenshampoos voor Specifieke Behoeften

Sommige honden hebben specifieke behoeften als het gaat om vachtverzorging en huidverzorging. Hier zijn enkele hondenshampoos die zijn ontworpen om aan deze specifieke behoeften te voldoen:

 1. Anti-Jeuk Hondenshampoo: Als je hond last heeft van jeukende huid of allergieën, overweeg dan een anti-jeuk hondenshampoo. Deze shampoos bevatten ingrediënten zoals havermout of tea tree olie die helpen bij het verlichten van jeuk.
 2. Hondenshampoo voor Gevoelige Huid: Voor honden met een gevoelige huid zijn er shampoos beschikbaar die extra mild zijn en geen agressieve chemicaliën bevatten. Deze shampoos kalmeren de huid en verminderen irritaties.
 3. Medicinale Hondenshampoo: Als je hond specifieke huidproblemen heeft, zoals eczeem of schimmelinfecties, kan een medicinale hondenshampoo voorgeschreven worden door een dierenarts. Deze shampoos bevatten actieve ingrediënten om de aandoening te behandelen.
 4. Hondenshampoo voor Langharige Rassen: Langharige honden kunnen klitten en klitten in hun vacht ontwikkelen. Er zijn speciale shampoos met conditioners die helpen bij het ontwarren van de vacht en het voorkomen van klitten.
 5. pH-Neutrale Hondenshampoo: Als je hond geen specifieke huidproblemen heeft, kies dan voor een pH-neutrale hondenshampoo. Deze shampoos zijn mild en helpen de natuurlijke pH-balans van de huid te behouden. Het ontvet de huid minimaal, maar reinigt wel.

Het is belangrijk om de behoeften van jouw hond te begrijpen en de juiste shampoo te kiezen die aan die behoeften voldoet. Raadpleeg indien nodig je dierenarts voor advies over welke shampoo het beste is voor jouw hond. Vroeger werd er ook Fenchloorphos gebruikt als hondenshampoo.

Veelgestelde vragen over hondenshampoo

Heb jij een vraag over hondenshampoo? Wij hebben het antwoord!

Hoe vaak moet ik mijn hond wassen met shampoo?

Het aantal keren dat je jouw hond moet wassen, hangt af van zijn levensstijl en vachttypes. Over het algemeen wordt aanbevolen om honden niet te vaak te wassen, omdat dit de natuurlijke oliën van de huid kan verwijderen. Eenmaal per maand is vaak voldoende, maar dit kan variëren.

Kan ik mensenshampoo gebruiken voor mijn hond?

Het wordt afgeraden om mensenshampoo voor je hond te gebruiken, omdat deze een andere pH-waarde heeft dan hondenshampoo. Mensenshampoo kan de huid van je hond uitdrogen en irritaties veroorzaken.

Moet ik mijn hond na het wassen met shampoo nog naspoelen?

Ja, het is belangrijk om de shampoo grondig uit de vacht van je hond te spoelen om eventuele resten te verwijderen. Achtergebleven shampoo kan huidirritaties veroorzaken.

Kan ik conditioner gebruiken na het wassen met shampoo?

Ja, je kunt een speciale hondenconditioner gebruiken om de vacht van je hond zacht en glanzend te maken. Zorg ervoor dat je de conditioner goed uitspoelt.

Wat moet ik doen als mijn hond een specifieke huidaandoening heeft?

Als je vermoedt dat je hond een huidaandoening heeft, zoals roos, eczeem of een schimmelinfectie, raadpleeg dan altijd een dierenarts voordat je een specifieke shampoo gebruikt. De dierenarts kan de juiste behandeling voorschrijven.

Hoe kan ik mijn hond na het wassen het beste laten drogen?

Dep je hond voorzichtig droog met een zachte handdoek om overtollig water te verwijderen. Vermijd ruw wrijven, omdat dit de huid kan irriteren. Je kunt ook een föhn op een lage temperatuur gebruiken, maar wees voorzichtig om je hond niet te verbranden.

Doe je onderzoek!

In dit uitgebreide artikel hebben we de essentie behandeld van hondenvacht verzorging, inclusief hoe om te gaan met huidirritatie bij honden. We benadrukten het belang van pH-neutrale hondenshampoo om de gevoelige huid van je viervoeter te beschermen. Voor honden met jeukende huidproblemen bespraken we het gebruik van anti-jeuk hondenshampoo, terwijl we ook speciale aandacht besteedden aan hondenshampoo voor witte honden om hun vacht helder te houden. Bovendien hebben we de voordelen van natuurlijke ingrediënten in hondenshampoo uitgelicht, omdat ze mild zijn voor de huid. Tot slot behandelden we het belang van hondenshampoo voor droge huid, om de hydratatie te herstellen en je hond een gezonde en glanzende vacht te geven. Je kunt het ook altijd nog zelf proberen te maken. Succes!