Beste hondenluik juni 2024

Er zijn veel huishoudens in Nederland die een kattenluik in de deur hebben zitten, maar hoe zit het met een luik voor de hond? De beste vriend van de mens vindt het ook best fijn als hij zelf kan beslissen wanneer hij naar binnen en naar buiten mag. Wat zijn de voordelen van een luik en welke types zijn op de markt verkrijgbaar?

Laatste update: 27-10-2023
Geschreven door: Jan Besselink

Handig: Top 10Welk hondenluik?KoopgidsVoordelen luik

1. Tomsgates Beethoven Houten Hondenluik voor Zeer Grote Honden

Tomsgates Beethoven Houten Hondenluik voor Zeer Grote Honden
Dit houten hondenluik wordt best geplaatst op ongeveer 25 cm van de vloer zodat honden tot 70 cm hoog er gemakkelijk door kunnen. Voor de nog grotere rassen kan het luik nog hoger geplaatst worden of maken we er één op maat! Ook katten, pups en kittens kunnen gemakkelijk door dit hondenluik omdat ze enkel maar de onderste lamel moeten openduwen.

» Meer informatie

2. Petsafe 740 Hondenluik – Wit/Transparant – Medium – 35 x 26,5 cm

Petsafe 740 Hondenluik - Wit/Transparant - Medium - 35 x 26,5 cm
Petsafe Huisdierluik is verkrijgbaar in drie afmetingen: S, M en L. Alle drie de maten zijn verkrijgbaar in de kleuren – wit, bruin of grijs. Het luik kan worden afgesloten met het bijgeleverde afsluitpaneel, zo kan het luik worden afgesloten als het niet gebruikt wordt of als u uw huisdier binnen wilt houden. Het luik is geschikt voor de meeste deuren en muren.

» Meer informatie

3. Trixie 2-weg Hondenluik – Kunststof – Wit – M-XL – 39 x 45 cm

Trixie 2-weg Hondenluik - Kunststof - Wit - M-XL - 39 x 45 cm
Voor honden (maat XS–S) kunststof met flexibele, transparante klep, geluidsarm vormvaste metalen strook onderaan de klep vergrendeling middels uitneembaar metalen paneel, beschermt tegen ongewenste dieren en tegen weer en wind.

» Meer informatie

4. PetSafe® Extreme Weather Door™ Medium

PetSafe® Extreme Weather Door™ Medium
Het perfecte huisdierenluik voor extreme weersituaties. Het luik heeft drie flappen, waardoor jouw huis beschermt wordt tegen extreme temperaturen terwijl jouw huisdier de vrijheid behoudt om te komen en gaan wanneer hij wil. Dit slim ontworpen huisdierenluik zorgt voor maximale energy besparing, het behoud 3 ½ keer meer warmte dan de standard huisdierenluiken.

» Meer informatie

5. Petsafe Deurtje – Petporte

Petsafe Deurtje - Petporte
Smartflap vervangingsluik voor gebruik met een microchip.

» Meer informatie

6. Petsafe Flexibele Flap – 600

Petsafe Deurtje - Petporte
Vervangingsluik voor kleine honden en katten. Passend op de Freedom Aluminium, Plastic en Extreme Weather Pet Doors.

» Meer informatie

7. Staywell hondenluik kattenluik 18,5 x16 cm wit

Staywell hondenluik kattenluik 18,5 x16 cm wit
Dit Staywell dierenluik heeft een zelfsluitende magnetische flap, met afsluitbaar binnenpaneel. Dit luik is geschikt voor katten tot 7 kilo en kleine honden tot 3 kg.

» Meer informatie

8. Staywell 660 Hondenluik – Tot 100 Kg – Aluminium

Staywell 660 Hondenluik - Tot 100 Kg - Aluminium
Duurzaam hondenluik, het frame is vervaardigd uit hoogwaardig aluminium, uitgevoerd in wit. Geschikt voor de grotere honden zoals Duitse Doggen, Sint-bernards, Newfoundlanders, Mastiffs, Grote Herders, Grote Dobermannen en Rottweilers. Het luik is afsluitbaar door middel van een uitneembaar aluminium paneel.

» Meer informatie

9. Staywell 640 Hondenluik – Tot 45 Kg – Aluminium – Wit

Staywell 640 Hondenluik - Tot 45 Kg - Aluminium - Wit
Slijtvaste flexibele klep voor de wat onstuimigere dieren! Met barrièrevergrendelingssyteem. Geschikt voor grote honden tot 45 kg.

» Meer informatie

10. Tomsgates Jake Houten Hondenluik voor Middelgrote Honden

Tomsgates Jake Houten Hondenluik voor Middelgrote Honden
Dit hondenluik is bedoeld voor middelgrote hondenrassen, ook geschikt voor de brede kleine soorten (bv. Bulldog). Het wordt best geplaatst op ongeveer 10 tot 15 cm van de vloer zodat honden tot ongeveer 49 cm hoog er gemakkelijk door kunnen. Ook poezen, pups en kittens kunnen gemakkelijk door dit luik omdat ze enkel maar de onderste lamel moeten openduwen.

» Meer informatie

De voordelen van een luik voor honden

Hoewel je je hond natuurlijk regelmatig uitlaat, kan je hond soms toch wat energie overhebben aan het eind van de wandeling. Misschien wil hij graag op onderzoek uit in de tuin of ligt hij gewoon graag in het zonnetje. Je gunt je hond dat natuurlijk graag, maar zodra je hem naar buiten laat en de deur achter hem dichtdoet, heb je de kans dat hij eigenlijk weer naar binnen wil.

  • Krijgt meer beweging
  • Kan zijn behoefte kwijt in geval van nood
  • Kan zichzelf beter vermaken

Deur openlaten dan maar? Soms is het echter koud of kun je de deur niet in de gaten houden, waardoor je het niet veilig acht deze open te laten. Iedereen kan immers binnenkomen door een openstaande deur. De oplossing? Het hondenluik!

Een luik kopen, waar let je op?

Voordat je een hondenluik installeren gaat, moet je rekening houden met een paar zaken. Natuurlijk is het allerbelangrijkste aspect dat je voor een luik kiest waar je hond doorheen past en dat niet te zwaar is. Hiervoor zal je de schouderbreedte, schofthoogte en het gewicht van de hond moeten weten, zodat je kiest voor een hondenluik dat groot genoeg is.

  • Juiste grootte zodat hond zich niet bezeert
  • De deur kan het framework aan
  • Eventueel afsluitbaar voor inbraak of insecten

Een hondenluik dat groot is, is minder geschikt voor kleineren hondjes en een te klein luik heeft voor een grote herder natuurlijk geen enkel nut. Verder zul je moeten beslissen of je het luik in de deur, hordeur of in de muur wilt hebben. Een luik in de hordeur heeft als voordeel dat er geen insecten binnenkomen in de zomer.

Welk hondenluik moet ik kopen?

Standaard luik

Welk hondenluik je wilt aanschaffen, hangt af van je omstandigheden en voorkeuren. Zo kun je voor een standaard type gaan. Veel mensen prefereren nog steeds dit handmatige en simpele model, waarbij de hond door tegen de flap van het luik aan te duwen, naar binnen en naar buiten kan. Meestal wordt gebruik gemaakt van een magneetsluiting en het luik is bovendien af te sluiten met een schuif met het oog op inbraak.

  • Flap die open en dicht gaat
  • Vaste voorafingestelde standen

Daarnaast bestaat het model met standenslot, waarbij je kunt bepalen of je hond enkel van binnen naar buiten kan, enkel van buiten naar binnen of dat hij naar binnen én naar buiten mag. Daarnaast kun je het luik geheel sluiten. Dit type luik heeft dus vier standen.

Luik met sleutel

Wil je voorkomen dat er andere katten en honden door het door jouw geïnstalleerde luik naar binnen gaan of ben je bang voor inbraak? Dan kan het wijs zijn een luik te kopen met een sleutel. Ook hier zitten weer verschillen in. Zo zijn er luiken die ontgrendelen met behulp van een magneetsleutel. Deze sleutel doe je om de halsband. Zora je hond dichtbij het luik is, ontgrendelt deze en kan je viervoeter naar binnen.

  • Ontgrendelen met chip
  • Zelf afsluiten of openen met sleutel

Nadeel van de magneetsleutel is dat deze enkel werkt, wanneer je hond heel dichtbij is. Mocht de sleutel verschoven zijn naar zijn nek, in plaats van dat deze onderaan de halsband bungelt, dan is de magneet waarschijnlijk te ver weg om het luik te openen. Je kunt ook voor een luik met infra-roodsleutel kiezen. Deze werkt op iets grotere afstand, doordat de sleutel ervoor zorgt dat het luik de hond ‘ziet’.

Heb je meerdere honden? Dan kun je meerdere sleutels aanvragen. Draagt je hond geen halsband wanneer hij in de tuin is of draagt hij er wel een, maar ben je bang dat hij het verliest? Dan kun beter het hondenluik met chip installeren. Bij het hondenluik met chip maakt het luik contact met de registratiechip die de dierenarts onder de huid van je hond heeft geplaatst. Het voordeel is dat je hond de chip niet kwijtraakt en natuurlijk dat deze niet op batterij werkt en dus niet opgeladen hoeft te worden.

Veelgestelde vragen over hondenluiken

Heb jij een vraag over hondenluiken? Wij hebben het antwoord!

Wat is het beste hondenluik?

Het beste hondenluik is afhankelijk van uw specifieke behoeften en wensen. Sommige populaire keuzes zijn elektronische hondenluiken, hondenluiken met magnetische sleutels, en hondenluiken die speciaal ontworpen zijn voor bepaalde hondenrassen.

Hoe leer je een hond door een hondenluik te gaan?

U kunt uw hond door een hondenluik leren door het te belonen voor elke stap die ze door het luik nemen. Begin met het belonen van de neus van de hond bij het luik en bouw dit geleidelijk op totdat de hond het helemaal doorloopt.

Hoe werkt een hondenluik?

Hondenluiken werken door te openen wanneer een hond in de buurt komt met een specifieke sleutel of chip. Dit maakt het voor honden mogelijk om in en uit het huis te gaan zonder menselijke hulp.

Hoe groot moet hondenluik zijn?

De grootte van een hondenluik moet afgestemd zijn op de grootte van uw hond. Het is belangrijk om het juiste formaat te kiezen om te voorkomen dat uw hond vast komt te zitten of gewond raakt.

Hoe hondenluik installeren?

Het installeren van een hondenluik vereist enige handigheid en het volgen van de instructies van de fabrikant. Het is belangrijk om de juiste plaats en hoogte van het luik te kiezen, en om te controleren of het stevig bevestigd is voordat u uw hond erdoor laat gaan.