Australische herder

Australische herderLand van herkomst: Verenigde Staten
Schofthoogte: 51 – 58 cm bij reuen, 46 – 53 cm bij teven
Gewicht: 24 – 32 kg (reuen), 16 – 26 kg (teven)
Levensverwachting: 13 tot 15 jaar
Temperament: Actief, intelligent, leergierig, waakzaam, speels, werklustig
Kleur: Zeer gevarieerd. Zwart, blauw-grijs, rood tot leverkleur, vaak witte borst
Vacht: Halflang, soms gekruld

Anders dan de naam doet vermoeden, is de Australische herder een van oorsprong Amerikaanse hond die is ontstaan uit de kruising van Australische en Europese herdershonden. Australische herders zijn erg energiek en werden in het verleden gebruikt om grote kuddes vee te hoeden.

Aard Australische herder
Iets dat direct opvalt aan Australische herders is de zeer actieve aard. De aard van Australische herders heeft overeenkomsten met die van de Border Collie. De hond houdt van bewegen en is bovendien erg intelligent en loyaal. Australische herders hebben een baasje nodig dat erg actief met de hond kan zijn. Hoewel qua bouw geen typische waakhond, is de Australische herder erg waakzaam.

Opvoeding Australische herder
Australische herder hebben een actieve opvoeding nodig. Ze zijn intelligent en leergierig, wat het eenvoudig maakt om de hond in korte tijd veel commando’s aan te leren. Vanwege de actieve aard is het belangrijk om Australische herders op jonge leeftijd gehoorzaamheid bij te brengen.

Beweging
Het is aan te raden om met de hond sport te beoefenen, zoals behendigheid of flyball. Australische herders die niet voldoende beweging krijgen kunnen onhandelbaar of destructief worden uit verveling. Australische herders moeten dagelijks kunnen rennen en spelen.

Verzorging
De halflange, soms gekrulde vacht van Australische herders dient tenminste wekelijks geborsteld te worden om klitvorming en verontreiniging te voorkomen. In de vacht kan makkelijk vuil blijven zitten. Zonder voldoende vachtverzorging loopt de hond het risico huidinfecties te krijgen.