Catalaanse herder

catalaanse-herder-herdershondennlLand van herkomst: Spanje (autonome regio Catalonië)
Schofthoogte: 47 – 55 cm bij reuen, 45 – 53 cm bij teven
Gewicht: 15 – 27 kilogram
Levensverwachting: 9 tot 13 jaar
Temperament: Sociaal, actief, moedig, loyaal, intelligent, zelfstandig
Kleur: Rood, roodbruin tot grijs
Vacht: Langharig

De Catalaanse herder, soms ook Gos d’Atura (Catalaans voor herdershond) genoemd, is een middengrote herder afkomstige uit de Spaanse autonome regio Catalonië. Catalaanse herders zijn sociale, intelligente herdershonden die geschikt zijn als waakhond, maar ook als gezinshond.

Aard Catalaanse herder
De Catalaanse herder staat bekend om zijn sociale, maar bovendien zelfstandige karakter. De hond houdt van aandacht maar is vanuit het instinct gewend om ook zelfstandig te leven en werken. Catalaanse herders zijn sterk op de baas en groep gericht en enigszins terughoudend naar buitenstaanders. Ze zijn moedig en bovendien intelligent. Een prominente eigenschap van de hond is zijn tomeloze energie en activiteit.

Opvoeding Catalaanse herder
Catalaanse herders zijn intelligent en kunnen hierdoor snel leren en gehoorzaam worden. Door de hond op jonge leeftijd in contact te brengen met andere honden en kinderen, is de hond zeer geschikt voor gezinnen. Catalaanse herders hebben uitdaging nodig. Denkspeelgoed wordt aanbevolen. Het is belangrijk dat de hond consequent wordt opgevoed en tijdens de opvoeding duidelijke sturing krijgt van de baas.

Beweging
Catalaanse herders zijn erg snel en hebben dagelijkse beweging nodig. Krijgt de hond niet voldoende beweging, dan kan hij probleemgedrag vertonen. Met voldoende beweging is de hond binnenshuis rustig en gehoorzaam. Vanwege de snelheid en kracht van de hond, is de Catalaanse herder geschikt voor de meeste vormen van hondensport.

Verzorging
De lange vacht van de Catalaanse herder heeft veel verzorging nodig om in goede staat te blijven. Door regelmatig te borstelen wordt klitvorming voorkomen. Het wassen van de vacht is niet nodig.