Kaukasische herder

Kaukasische-herder-herdershonden.nlGebied van herkomst: Kaukasus
Schofthoogte: 68 – 75 cm bij reuen, 64 – 70 cm bij teven
Gewicht: 50 – 70 kg (reuen), 45 – 65 kg (teven)
Levensverwachting: 9 tot 11 jaar
Temperament: Waakzaam, dominant, intelligent, aanhankelijk, loyaal, beschermend
Kleur: Lichtbruin tot zwart, effen of gevlekt met lichtere ondervacht
Vacht: Lang en ruw met goed ontwikkelde ondervacht

De Kaukasische herder, ook bekend als Kaukasische owcharka, is een sterke en grote herdershond die zijn oorsprong vindt in Centraal-Azië. De Kaukasische herder heeft een zeer dikke vacht en is gebouwd om te werken.

Aard Kaukasische herder
De Kaukasische herder is een zeer waakzame en beschermende herdershond. Hoewel erg lief en aanhankelijk richting familie, is de hond terughoudend richting buitenstaanders. De hond is zelfstandig en kan dominant zijn bij een onvoldoende strikte opvoeding. Kaukasische herders zijn intelligent en leergierig.

Opvoeding Kaukasische herder
Hoewel een strikte opvoeding vereist is, betekent dit niet dat de opvoeding hardhandig moet zijn. Kaukasische herders zijn erg gehard en zullen daarom niet reageren op een hardhandige aanpak. De Kaukasische herder is om vanwege zijn aard geen hond voor beginners. Bij een consequente opvoeding met voldoende sociaal contact is de Kaukasische herder echter ook een zeer geschikte gezinshond.

Beweging
Kaukasische herders zijn fors en hebben een flinke woonruimte nodig. Daarom wordt afgeraden een Kaukasische herder te nemen in een kleine woning. Hoewel groot, is de hond beweeglijk en snel. Dagelijkse mogelijkheid om te draven en wandelen is vereist om de gezondheid van de hond te waarborgen.

Verzorging
De Kaukasische herder beschikt over een zeer dikke vacht (en ondervacht) die regelmatig geborsteld moet worden om klitvorming te voorkomen. Was de hond liever niet, dit kan de beschermende laag in de vacht aantasten.