Laekense herder

Laekense-herder-herdershondennlLand van herkomst: België
Schofthoogte: 60 – 66 cm bij reuen, 56 – 62 cm bij teven
Gewicht: 25 – 30 kg (reuen), 20 – 25 kg (teven)
Levensverwachting: 12 tot 14 jaar
Temperament: Waakzaam, actief, intelligent, moedig, dominant, werkwillig
Kleur: Ros tot roodbruin
Vacht: Ruw, krullend

De Laekense herder is één van de vier varianten van de Belgische herder en heeft zijn naam te danken aan de Belgische stad Laken. Van de vier variëteiten Belgische herders, is de Laekense herder de minst voorkomende en dreigt de hond zelfs uit te sterven. Laekense herders zijn alert en waakzaam. In de meeste opzichten zijn ze vergelijkbaar met de bekendere Mechelaar en Tervuerense herder.

Aard Laekense herder
De Laekense herder heeft eenzelfde aard als de andere Belgische herders: ze zijn waakzaam, intelligent, actief, baasgericht en bovendien werkwillig. Van oorsprong echte veehoeders, houden ze van beweging en activiteit. De Laekense herder kan redelijk dominant zijn en moet op jonge leeftijd veel sociaal contact hebben om goed om te kunnen gaan met andere honden.

Opvoeding Laekense herder
Laekense herders zijn erg intelligent en kunnen in korte tijd veel leren. Ze zijn baasgericht en houden ervan om werk te verrichten. Met een juiste opvoeding kan de Laekense hond echter ook prima fungeren als gezinshond.

Beweging
Laekense herders zijn van nature zeer actief en hebben dan ook voldoende beweging nodig. Dit is niet alleen om gezond te blijven, maar ook om de hond tevreden te houden. Een gebrek aan beweging kan leiden tot verveling. Vanwege de atletische bouw en intelligentie van de hond is de Laekense herder zeer geschikt voor hondensport.

Verzorging
De ruwe en krullende vacht van de Laekense herder moet regelmatig geborsteld worden om klitvorming en vuilophoping te voorkomen. Twee keer per jaar dient de vacht getrimd te worden om de vacht in goede conditie te houden.