Mechelse herder

Mechelse-herder-herdershonden.nlLand van herkomst: België
Schofthoogte: 60 – 66 cm bij reuen, 56 – 62 cm bij teven
Gewicht: 25 – 30 kg (reuen), 20 – 25 kg (teven)
Levensverwachting: 12 tot 14 jaar
Temperament: Waakzaam, krachtig, intelligent, moedig, actief, werkwillig
Kleur: Vaalrood tot lichtbruin/beige met zwart masker
Vacht: Kort en dicht

De Mechelse herder, soms ook Mechelaar genoemd, is een sterke, atletische en redelijk dominante werkhond. Wereldwijd is de Mechelse herder één van de meest gebruikte honden voor bewaking, verdediging, opsporing en hondensport. De Mechelse herder behoort tot de Belgische herders en vindt zijn oorsprong in de Belgische stad Mechelen.

Aard 
De Mechelse herder is een echte werker en wordt hiervoor ook veel gebruikt. De hond is zeer waakzaam en kan zonder goede opvoeding vrij dominant worden. De hond is beschermend naar de baas en gedisciplineerd in de gehoorzaamheid. Mechelse herders zijn loyaal en erg actief. Ze zijn intelligent en gesteld op gezelschap.

Opvoeding 
Mechelse herders zijn leergierig en pakken dankzij hun intelligentie snel nieuwe commando’s op. De Mechelse herder heeft een dominant karakter van nature en heeft daarom een strenge en vooral consequente opvoeding nodig. Met een juiste opvoeding is een Mechelse herder gehoorzaam en bovendien geschikt als gezinshond.

Beweging
Een Mechelse herder is erg actief en heeft dagelijks voldoende beweging nodig. Zonder voldoende beweging stijgt de kans op lichamelijke problemen en kan er bovendien probleemgedrag optreden. Omdat de hond oorspronkelijk gebruikt werd om vee mee te drijven, is de hond gewend om veel te rennen en beschikt hij over een groot uithoudingsvermogen. De Mechelse herder is uitermate geschikt voor hondensport vanwege de krachtige bouw.

Verzorging
Vanwege de korte vacht van de Mechelse herder, heeft de hond fysiek relatief weinig verzorging nodig. Door de vacht regelmatig te borstelen blijft de vacht in een gezonde conditie.