Sheltie (Shetland Sheepdog)

Sheltie

Sheltie Land van herkomst: Schotland
Schofthoogte: 34,5 – 39,5 cm bij reuen, 33 – 38 cm bij teven
Gewicht: 7 – 9,5 kg (reuen), 6-8,5 kg (teven)
Levensverwachting: Gemiddelde leeftijd van 13 jaar
Temperament: Intelligent, opgewekt, actief, aanhankelijk, eigenzinnig, waaks
Kleur: Zeer gevarieerd. Zwart, blauw-grijs, zandkleur tot mahoniekleurig, met witte aftekeningen
Vacht: Lang dekhaar en dichte ondervacht

De Sheltie, ofwel Shetland Sheepdog, komt van de Shetlandeilanden waar zijn functie schapen hoeden en waken was. Dit maakt dat ze erg zelfstandig moesten werken en tegen het eilandklimaat moesten kunnen. Zoals we hem nu kunnen is de Sheltie een actieve gezinshond, die houdt van beweging. De Shelties vallen onder rasgroep 1: Herdershonden en veedrijvers.

Uiterlijk Sheltie

De Shetland Sheepdog is een kleine, maar toch sierlijke hond. Dit heeft hij vooral te danken aan zijn vacht, welke bestaat uit twee delen. De Sheltie heeft een korte, zachte ondervacht en een lange, hardere bovenvacht. Alleen de snuit en het voorhoofd hebben wel kort haar.

Er zijn diverse kleuren toegestaan. Van lichtgoud tot mahoniekleurig, met zwarte haarpunten. Naar blue merle, zwart met wit en zwart met bruin. Waarbij witte aftekeningen zijn toegestaan op het voorhoofd, de kraag, bij de borst, poten en de staartpunt. Van al deze kleuren worden de goudkleurige en zwart met bruin het meest gezien.

Hoe groot wordt een Sheltie?
Hoe groot een Sheltie wordt heeft alles te maken met zijn geslacht. Zo worden mannetjes over het algemeen groter dan de vrouwtjes. De ideale schofthoogte van de reu is 37 centimeter en bij de teef is dit 35,5 centimeter. Maar het is toegestaan om hier 2,5 centimeter van af te wijken.

Hoe zwaar wordt een Sheltie?
Ook hoe zwaar een Sheltie wordt hangt af van zijn geslacht en lengte. Het gemiddelde gewicht van een Sheltie man is 8 kilo. De teven wegen gemiddeld 7 kilo.

Hoe oud wordt een Sheltie?
Hoe oud een hond wordt, verschilt natuurlijk. De ene hond wordt ouder dan de ander. Maar De Sheltie kent een gemiddelde leeftijd van 13 jaar.

Karakter en opvoeding Sheltie

Het karakter van de Shetland Sheepdog is in de basis intelligent, opgewekt en actief. Het is een aanhankelijke hond die erg gesteld is op zijn gezin. Hij werkt graag voor zijn baas en kan goed gehoorzamen, al kan de Sheltie ook een tikje eigenwijs zijn.

De Sheltie is een gevoelige hond, welke een vriendelijke opvoeding nodig heeft. Anders kan hij onzeker en nerveus gedrag gaan vertonen. Naar onbekenden is een Shetland Sheepdog terughoudend. Het is geen allemansvriend. Maar met andere honden kan hij wel goed overweg. Let hierbij echter wel op dat je hem als pup goed socialiseert en dat hij niet overlopen wordt door grote enthousiaste honden, daar kan hij bang van worden. Ook met andere dieren kan hij goed omgaan, mits hij er als pup mee bekend is geworden.

Een Shetland Sheepdog kan prima met kinderen, als hij deze kent. Maar naar onbekende kinderen is hij terughoudend. Laat onbekende kinderen niet zomaar op de Sheltie af komen rennen. Daar is hij niet van gediend. Bovendien houdt de Sheltie ook niet van enorm drukke en luide kinderen. Laat daarom de kinderen en de hond nooit zomaar alleen en leer de kinderen hoe ze de hond met respect kunnen behandelen.

Tot slot is de Sheltie een waakse hond met een harde en schelle stem. Leer een Shetland Sheepdog van jongs af aan al om niet te blaffen en stil te zijn op commando. Zo kunt u het blafgedrag binnen de perken houden. Daarnaast blaffen ze graag als ze enthousiast zijn en tijdens activiteiten. Dit is vrijwel niet af te leren.

Verzorging Sheltie

De verzorging van een Sheltie kost relatief weinig tijd, in vergelijking met andere langharige honden. Eenmaal per week de vacht borstelen is voor het grootste gedeelte van de vacht voldoende. Enkel het lange haar achter de oren, onder oksels en aan de achterkant van de achterpoten vragen meer aandacht. Let er op dat dit niet gaat klitten en borstel het een paar keer per week. Vooral tijdens de rui komt er flink wat haar los, dan moet er wel vrijwel dagelijks geborsteld worden. Dit voorkomt dat de ondervacht gaat vilten. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de nagels, oren en ogen en het gebit te controleren.

Sheltie kopen

Voor wie een Shetland Sheepdog wil gaan kopen, is het van belang om zich goed in te lezen in de aanschaf. Er zijn namelijk een hoop fokkers op de markt die niet goed voor hun pups zorgen. Ze zijn vaak niet gesocialiseerd en de ouders zijn niet altijd getest op erfelijke aandoeningen.

Het is aan te raden om een puppy aan te schaffen via de rasvereniging. Deze honden zijn gefokt via het vaste reglement van de vereniging. Zo verplichten zij de fokker om te testen op oogafwijkingen en zijn er welzijnsregels voor de fokdieren. Zo is er een maximaal aantal nesten vastgesteld per teef en moeten de pupjes in huiselijke kringen opgroeien.

Van pupjes met stamboom weet je zeker hoe de afkomst van de hond eruit ziet. Sinds juni 2014 moeten alle fokkers voor alle rassen een DNA-test op afkomst doen. Zo weet je zeker wie de ouders van jouw hond zijn. Van deze honden kun je ook de uitslagen van het oogonderzoek en onderzoek naar heupdysplasie online inzien.

De prijs voor een puppy met stamboom ligt rond de 1100 euro. Deze prijs klinkt wellicht als veel geld, maar is het meer dan waard voor een gezonde hond. Niet waar? Daarnaast heb je natuurlijk kosten voor het aanschaffen van benodigdheden.

Wil je liever een oudere hond aanschaffen, ook dan kun je terecht bij de rassenvereniging. Of bij een asiel.