Zwitserse witte herder

Zwitserse-witte-herder-herdershonden.nlLand van herkomst: Zwitserland
Schofthoogte: 60 – 66 cm bij reuen, 55 – 61 cm bij teven
Gewicht: 30 – 40 kg (reuen), 25 – 35 kg (teven)
Levensverwachting: 9 tot 13 jaar
Temperament: Intelligent, baasgericht, leergierig, waakzaam, sociaal, loyaal
Kleur: Wit
Vacht: Halflang tot kort stokhaar

De Zwitserse witte herder, soms ook enkel ‘witte herder’ of ‘Zwitserse herder’ genoemd, is één van de meest nieuwe herdershondrassen. De Zwitserse witte herder is zeer nauw verwant aan de Duitse herder en daarom in veel opzichten goed vergelijkbaar. Over het algemeen is de Zwitserse witte herder iets zachtaardiger dan de Duitse herder.

Aard Zwitserse witte herder
De Zwitserse witte herder is een ideale gezinshond. De hond is sociaal, sterk op de baas gericht en houdt van gezelschap. Zwitserse witte herders zijn erg intelligent en moeten regelmatig cognitief geprikkeld worden om verveling te voorkomen. Tegenover personen buiten de vaste groep bekenden is de hond enigszins terughoudend, hoewel de Zwitserse witte herder zo nodig ook waakzaam is.

Opvoeding Zwitserse witte herder
Omdat de Zwitserse witte herder een zacht aard heeft, is een stevige aanpak niet vereist bij de opvoeding. Wel is het belangrijk dat, net als bij vrijwel iedere hond, de opvoeding consequent is. Vanwege de natuurlijke terughoudendheid van de Zwitserse witte herder is het van belang om de hond van jongs af aan veel bloot te stellen aan sociaal contact, zowel met andere honden als met kinderen en volwassenen.

Beweging
Zwitserse witte herders zijn echte werkhonden en houden ervan opdrachten uit te voeren voor de baas. Ze zijn uitermate geschikt voor hondensporten en worden ook regelmatig gebruikt als onder meer blindengeleidehonden en speurhonden. Dagelijkse beweging is belangrijk. Te zware Zwitserse witte herders lopen een groot risico op heupdysplasie, een heupaandoening die veel honden van dit ras treft.

Verzorging
De vacht van de Zwitserse witte herder dient regelmatig goed geborsteld te worden, met name wanneer het een langharige hond betreft. Dit voorkomt klitten en op de lange termijn huidinfecties.