Gehoorzaamheidstraining herdershond

Het eerste levensjaar van een hond is grotendeels bepalend voor het gedrag in latere jaren. Tijdens dit eerste jaar moet de hond gehoorzaamheid worden bijgebracht. Veel nieuwe eigenaren van een pup maken de fout om de hond te veel met een zachte hand op te voeden. Het gevolg is dat de hond opgroeit zonder duidelijke richtlijnen en hierdoor ongehoorzaam is.

Laatste update: 27-10-2023
Geschreven door: Jan Besselink

Maak de plaats van de hond duidelijk
Erg belangrijk is dat de hond van jongs af aan leert wat zijn plek is. Mag een hond doen wat hij wil, dan krijgt de hond het gevoel dat hij de baas van de ‘roedel’ is. De hond gehoorzaamt hierdoor minder snel en zal probleemgedrag gaan vertonen. Dit kan voorkomen worden door vanaf dag één streng op te treden bij gedrag dat niet getolereerd kan worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat de hond niet op de bank mag zitten, de baas bij het voer van de hond mag komen en bijten bestraft wordt.

gehoorzaamheid-herdershond

Laat de hond buiten niet trekken
Je ziet het maar al te vaak: hondeneigenaren die nog net niet voort getrokken worden door hun hond. Dit vervelende gedrag ontstaat wanneer de hond niet is gecorrigeerd als jonge hond. Je kunt de herdershond leren om niet trekken door te stoppen met lopen zodra de hond gaat trekken. Door pas weer te gaan lopen wanneer de hond niet meer trekt, begrijpt de hond snel wat er van hem verwacht wordt.

Riemen, trainingsbanden en een harnas zijn veelgebruikte producten om een herder snel en goed af te richten.

Afstraffen en belonen
Slecht gedrag moet bestraft worden, maar wel altijd direct na het slechte gedrag. Straf je een hond pas later, dan begrijpt de hond niet waarom hij bestraft wordt en mist de bestraffing zijn werking. Goed gedrag moet beloond worden. Dit kan gedaan worden met een speeltje, hondenkoekje of simpelweg een enthousiaste aai.