Herdershonden voeding

Iedere baas heeft het beste voor met zijn of haar herdershond. Om je hond gezond en vitaal te houden, is goede en gezonde voeding van belang. Hoewel het verleidelijk kan zijn om de herdershond af en toe restjes te voeren van het eigen eten, is dit in de meeste gevallen niet goed voor de hond.

Top webshops: Webshopvoorhonden.nl | Huisdierzaak.nl | Bol.com
Handig: Gezonde voedingVers vlees, fruit en verse groenten

Gezonde voeding als basis

Het spijsverteringskanaal van honden is anders dan dat van mensen. Dit betekent dat ze sommige voedingsstoffen beter kunnen verteren dan mensen, maar andere voedingsstoffen juist niet goed kunnen verteren. Een bekend voorbeeld hiervan is chocolade. Geliefd door veel mensen, maar zeer giftig voor honden.

Een uitgebalanceerd dieet voor een gezonde hond
Iets waarin mensen wel overeenkomen met herdershonden, is dat we beide gevarieerd moeten eten. De betere brokkenmerken (zoals Royal Canin) produceren brokken met een compleet scala aan benodigde voedingsstoffen. Je herkent goede brokken aan een hoog vleesgehalte, een vetgehalte van tenminste 16% en de aanwezigheid van natuurlijke mineralen en vitaminen. Brokken met een hoog koolhydraatgehalte en een laag percentage vlees kan je beter laten staan.

Ook blikvoer is over het algemeen minder gezond, omdat het veel water en weinig verschillende voedingstoffen bevat, waardoor de hond essentiële stoffen misloopt.

duitse-herdershond-voeding

Herdershonden gebruiken veel energie. Hun zeer actieve temperament legt, in combinatie met het grote lichaamsgewicht, een grote druk op hun gewrichten. In de loop der tijd kan het kraakbeen beschadigd worden en artritis zal optreden. Door vanaf jonge leeftijd te kiezen voor een speciaal ontwikkelde voeding kan men helpen om de gewrichten van de hond te beschermen.

Vers vlees, fruit en verse groenten

Honden zijn van nature echte vleeseters. Rauw vlees kunnen zij daarom zonder problemen verteren. De hondenmaag is, in tegenstelling tot de menselijke maag, bestand tegen eventuele ziektemakers. Ook groenten zijn erg gezond voor honden. Wel is het belangrijk dat de groente vermaalt of gekookt wordt, omdat de hond de plantenvezels zelf niet kan verteren. Let er ook op dat enkele groenten niet geschikt zijn voor een herdershond, waaronder prei, rauwe aardappel, champignons en andere paddenstoelen, tomaat, paprika en aubergine.

Ook veel fruitsoorten vormen een gezond tussendoortje voor de herdershond. De meeste herders zijn verzot op een verse appel of peer.