Blafbanden

Voor hondeneigenaren, maar ook voor hun buren, kan het erg hinderlijk zijn wanneer hondengeblaf aan blijft houden. Misschien blaft een hond, omdat hij overdreven waaks is, maar vaak kopen baasjes een antiblafband, omdat de hond blaft wanneer hij alleen gelaten wordt. Vooral de blafband voor de kleine hond is populair, omdat kleine hondjes vaak de neiging hebben langdurig te keffen. Toch heeft een antiblafband meer voor- dan nadelen. Welke typen banden bestaan er, hoe werken ze en waarom kun je beter een alternatieve methode overwegen in plaats van een antiblafband te kopen?

Handig: Top 10Soorten blafbandenTrainings & gedragstherapieIs het verboden?

Top 10 Blafbanden 2022

1. Billy & Becky® | A-Merk | Als beste getest | 100% kwaliteit

Premium Diervriendelijke Anti Blafband
Met de Billy & Becky® Anti blafband ben jij weer de baas in en om je huis. Hoogwaardige kwaliteit in een mooi design, en toch een eenvoudige bediening. Met deze Anti blafband heb jij weer de hond die je graag wilde.
» Meer informatie

2. Oak’s First Diervriendelijke Anti-blafband

Oak's First Diervriendelijke Anti-blafband
Reageert uw hond in veel situaties met onnodig blaffen? Oak’s First Anti-blaf halsband ondersteunt u bij de opvoeding van uw hond, zodat u uw hond duidelijk aangeeft wanneer hij zich rustig dient te gedragen.
» Meer informatie

3. Anti Blafband diervriendelijk Grandioss

Anti Blafband diervriendelijk Grandioss
De Grandioss® blafband biedt perfecte blaftechnologie. Het zorgt ervoor dat de schorskraag alleen wordt geactiveerd als de hond die de blafcontrolekraag draagt begint te blaffen of andere hinderlijke overlast maakt, zodat uw hond nooit in de war raakt door een per ongeluk ontstaande correctie.
» Meer informatie

4. M-Iconic Anti-Blafband – Diervriendelijk

M-Iconic Anti-Blafband - Diervriendelijk
De anti blafband ondersteunt de hond om het blaffen af te leren door middel van vibratie én een corrigerende pieptoon. Deze trainingshalsband is schokvrij en bestaat uit een hoogwaardige nylon reflecterende band.
» Meer informatie

5. Sworks – Hoogwaardige Anti-Blafband op accu

Sworks – Hoogwaardige Anti-Blafband op accu
De opvoedhalsband reageert op blaffen met lichte, ongevaarlijke vibraties (dus geen elektrische schokken) en een pieptoon, die uw hond helpt op te voeden. Uw hond zal snel de irriterende vibratie/prikkel met het getoonde gedrag associëren en dit niet nogmaals herhalen.
» Meer informatie

6. Doggie™ Anti blafband

Doggie™ Anti blafband
Doggie™, de best verkochte Anti blafband van Nederland en België. Al meer dan 25.000 Nederlanders gingen u voor.
» Meer informatie

7. Petsafe Anti-Blafband – 6 Niveaus

Petsafe Anti-Blafband - 6 Niveaus
Het effectief trainen van huisdieren vraagt om constantie, de PetSafe® Anti-Blafband helpt hier bij! De Anti-Blafband zal automatisch en consistent corrigeren bij overmatig blaffen van honden.
» Meer informatie

8. Dogtra YS600 Blafband

Dogtra YS600 Blafband
Het is een van laag naar hoog instelbare blafband voor grote honden met 10 niveaus van stimulatie en een trilling modus alleen met de High Powered Pager / trilstand.
» Meer informatie

9. Trainingshalsband OHS62 vibratie en geluid

Trainingshalsband OHS62 vibratie en geluid
Deze nieuwe gecombineerde trainingshalsband met blafband funktie is afgeleid van de OHS 61. Met als verschil dat deze trainer alleen corrigeert met vibratie en geluid. Met de zender bepaalt u zelf hoe en wanneer u uw hond corrigeert op zijn gedrag.
» Meer informatie

10. 2 in 1 trainingshalsband en anti-blafband

2 in 1 trainingshalsband en anti-blafband
. De band heeft 18 verschillende standen, trillingen en ultrasoon geluid. Train je hond met schokken, trillingen en ultrasoon geluid of een combinatie van de drie. Uiteraard geleverd met A-tek certificaat en Nederlandstalige handleiding.
» Meer informatie

Verschillende soorten anti blafbanden

Een anti blafband straft de hond, wanneer hij blaft. Er zijn verschillende blafbanden voor de hond op de markt en ze zijn er in allerlei maten. Of je nu een blafband voor een kleine hond of een grote hond wilt aanschaffen, er zijn vier types die je in de schappen tegenkomt.

Ultrasoon geluid

Zo is er bijvoorbeeld een type dat ultrasoon geluid produceert om hondengeblaf tegen te gaan. Zodra de hond blaft, zal de band een geluid laten horen dat voor ons niet te horen is. De hond zal de hoge toon echter wel horen en hoogstwaarschijnlijk als zeer onprettig ervaren en er misschien zelfs bang van worden. De meeste honden wennen aan dit geluid en zullen met behulp van deze band dus niet stoppen met blaffen. Als je meerdere honden in huis hebt, zullen de andere roedelleden bovendien ook last ondervinden van het geluid. Niet echt eerlijk dus.

Vibratie

Er bestaan ook antiblafbanden die op basis van trillingen werken. Zodra de hond blaft, vibreert de blafband van de hond. Hier zullen de meeste honden van schrikken, maar net als met ultrasoon geluid het geval is, zullen honden hier snel genoeg aan wennen, waardoor het gewenste resultaat niet bereikt wordt.

Sprayen

Het derde type werkt op basis van sprayen. De hond wordt besproeit, vaak met een geurtje, wanneer hij blaft. Dit zullen de meeste honden naar vinden, waardoor het blaffen stopt.

Stroomschokken

De meeste blafbanden op de markt werken met behulp van stroomschokken. De hond krijgt een schok zodra hij blaft. Deze zogenaamde impulsen worden door fabrikanten vaak als licht bestempeld, maar onderzoekers hebben aangetoond dat een hond veel stress ondervindt van deze stroombanden.

Training en gedragstherapie bieden de oplossing

Of een antiblafband je hond nu laat stoppen met blaffen of niet, het eigenlijke probleem wordt er niet mee opgelost. Stel dat je hond blaft, omdat hij verlatingsangst heeft. Een blafband zorgt er misschien voor dat je viervoeter stopt met blaffen, maar het neemt zijn angst niet weg. Sterker nog, zijn stress zal toenemen en dat wenst niemand zijn hond toch toe?

Daarom is het beter het achterliggende probleem aan te pakken. Indien je hond verlatingsangst heeft, kan het nuttig zijn het alleen laten van je hond langzaam op te bouwen om zo zijn stress te reduceren. Dit kost je misschien wat meer tijd, maar je hond zal het zeker waarderen.

Bovendien zal extra training en tijd met je hond doorbrengen je een betere band opleveren met je viervoeter. Het is dus eigenlijk een win-win. Is de angst van je hond diep geworteld en kun je wel wat hulp gebruiken bij de gedragstraining? Neem dan een kynologisch gedragstherapeut bij de arm om je te helpen het probleem op te lossen.

Stroombanden moeten verboden worden?

Omdat stroomstoten pijn en stress veroorzaken bij een hond is het sowieso maar de vraag hoelang het nog legaal is om stroombanden voor honden te gebruiken. Volgens de Wet Dieren mag een dier geen pijn toegebracht worden, tenzij het een redelijk doel tot stand moet brengen en dit doel is niet te behalen op een andere wijze. Het afleren van blaffen is echter wel op een andere manier te bereiken: met geduld en training. Daarom is het Ministerie van Economische Zaken druk bezig om het gebruik van stroombanden voor honden te verbieden.